New Hospital Logo

O bolesnom detetu, strpljenju, antibioticima i poverenju (i još ponešto)

Ispostavi se tako da smo mi, pedijatri, podeljeni na „dobre“ i „ loše“, odnosno na one koji „vole“ i one koji „ne vole antibiotike“. Zapravo je priča složenija, i zapravo mi dugo i mnogo učimo i usavršavamo se da bismo je primenjivali. Volela bih da vam ukratko objasnim u čemu je trik.

Koliko ste puta čuli one čuvene rečenice vezane za bolesno dete i pedijatra: „Što mu nije dala antibiotik da ga brže prođe“, „Pa šta ako samo kašlje , to će se očistiti ako dobije lek“, „Ona prva doktorka nije znala da proceni da je u pitanju bakterija“. Hajde da vidimo o čemu se zapravo radi.

Prvo, mi zaista volimo decu i volimo da brinemo o njima. Nemate predstavu koliko je srećan Vaš pedijatar kad ugleda svog pacijenta kako raste i postaje srećno i zdravo dete. A kada dođe do bolesti, svi smo zabrinuti.

Roditelji nekako najmanje vole rečenice tipa: „To je virusna infekcija, samo treba da budemo strpljivi.“, „Sačekaćemo“, „ Hajde da ispratimo stanje“, „Dođite na kontrolu za dva dana pa ćemo proceniti“, „Hajde da uradimo neke nalaze“.
Znam to, i ja sam roditelj. Neretko se desi da se dete pojavi u ordinaciji drugog lekara u ta dva dana, koji vidi razvijenu simptomatologiju i odluči se za antibiotsku terapiju, nakon čega je detetu znatno bolje, a prvi lekar, koji je savetovao strpljenje, ispadne neznalica i loš. Trik je u tome da je i bakterijama, kao i svemu drugom, potrebno vreme da pokažu svoje lice!
Baš kao i u životu. Činjenica je, takođe, da najvećem broju nas teško pada strpljenje i čekanje, naročito kada se radi o našem bolesnom detetu.
ALI, TO JE ISPRAVNO! Zašto?
Antibiotici ne sprečavaju bolest da se razvije ukoliko se radi o virusnom oboljenju, niti će ona biti kraća. Imamo prilike da svedočimo pandemiji, zar ne?! Kad bi bilo tako lako, bilo bi sjajno. Ali nije. Oprez je potreban i iz tog razloga što antibiotici, čudotvorni protiv bakterija, imaju i svoje neželjene efekte. Da li znate da se creva regenerišu čak godinu do dve dana nakon jedne kure antibiotika, u zavisnosti od uzrasta? I da je jedna od ružnih, a nekada i veoma opasnih komplikacija psudomembranozni kolitis, oboljenje creva koje se može završiti hirurškim zahvatom? Zato Vaš lekar pažljivo bira probiotski preparat, ne zbog mode, nego zbog delotvornosti.

Nekada je potrebno prilagoditi dozu, ili promeniti lek. Zato služe kontrole, nemojte ih preskakati. Vaš lekar zna zašto Vas je pozvao da dovedete dete baš tog dana.

Strpljenje je ono što čini 90% roditeljstva, i zato je roditeljstvo ogroman posao.
I lep! Najlepši!

Zato, strpljivo. I hrabro. Birajte pažljivo kome ćete pokloniti poverenje oko brige za zdravlje Vašeg mališana. Divno je imati kome verovati!

I još samo mali dodatak za one roditelje koji „Ne bi dali te otrove svom detetu“, „Ne vole antibiotike“– antibiotici spašavaju glavu! Šarlah, sepsa i upala pluća su sigurno odneli mnoge živote i mnoge voljene osobe pre pojave antibiotika ( setimo se J. J. Zmaja). Sigurna sam da Vam ovo niko nije lepo objasnio i otuda takav stav, zato sam želela da napišem ovakav tekst. Stoga, birajte poverenje i vežbajte strpljenje, i birajte lekara koji procenjuje, a ne propisuje!

P.S. Ovo sam Vam sve ispričala više kao roditelj, da znate. I sigurna sam da je pročitao onaj ko treba!

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

O bolesnom detetu, strpljenju, antibioticima i poverenju (i još ponešto) O bolesnom detetu, strpljenju, antibioticima i poverenju (i još ponešto)
Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Opšta bolnica

Deca u pandemiji

Nova školska godina nam je na pragu, a neki već dobro poznati izazovi takođe nas čekaju sa prvim školskim zvonom. Nekoliko stvari je važno zapamtiti…

Pročitaj više >
Kako umiriti uznemireno dete

Kako umiriti uznemireno dete

Suočavamo se sa vremenom u kom nam je nepoznato mnogo stvari, i često smo uznemireni zbog neizvesnosti, prošlogodišnje izolacije, ružnih vesti i brige. Ni…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻