New Hospital Logo

Kako odabrati pedijatra

Roditeljske dileme su brojne, a jedna od njih je svakako kome pokloniti poverenje kada je zdravlje, rast, dobrobit i razvoj deteta u pitanju. Oslanjamo se na razne stvari prilikom ovog izbora: iskustva prijatelja, porodične konekcije, “zvučna imena“… Ali ono što je zapravo važno je da roditelji imaju pouzdan odnos pun poverenja sa pedijatrom svog deteta.
Ta osoba postaje neko ko je prisutan u Vašem porodičnom funkcionisanju, i valjalo bi da Vam bude prijatno zajedno. Kao roditelj, logično, želite samo najbolje za svoju decu. Zbog toga je ključno da izaberete pedijatra koji će se brinuti o Vašoj deci i ko će biti Vaš saveznik u odrastanju, kako deteta, tako i Vas kao roditelja. Nekada i za ovaj odnos važi “i u dobru i u zlu”, i nije lako naći osobu koja je dovoljno stručna, a u isto vreme dovoljno brižna, spremna da sasluša i upozna vas. Svi roditelji treba da očekuju važne osobine od lekara svog deteta, a od mojih pacijenata saznala sam šta im je veoma važno.

Lekar treba da poznaje pacijenta

pedijatrija new hospital dr blažić

Važno je da deca kod svake posete vide istog lekara. Idealno bi bilo da imaju prilike da se upoznaju pre nego što nastupi bolest. Na taj način deca znaju šta mogu da očekuju i osećaju se ugodnije dok razvijaju odnos sa svojim lekarom.
Kada se lekar seća pacijentovog imena, hobija, omiljene igračke, pita o braći i sestrama ili se seća prethodne posete ili stanja bez provere kartona, pacijent se oseća posebno, naročito mali pacijent. Ovakvi lekari čak i “sa vrata” prepoznaju dečije patnje i strahove i umeju da se sa njima bore.

Pedijatar treba da ceni vaše vreme

Ništa više nije frustrirajuće od toga da ste propustili posao ili školu zbog zakazanog pregleda! Važno je pronaći lekara koji razume da je pacijentovo vreme jednako dragoceno koliko i njegovo. Dobar pedijatar je temeljan i roditelja nikada neće ostaviti bez odgovora.

dejan panić pedijatar pedijatrija ob new hospital

Lekar treba da ozbiljno shvati brige roditelja!

Kao roditelji, trebalo bi da imate osećaj da su Vaši problemi važni, te da se ne libite da postavljate pitanja. Poznajete svoju decu bolje od bilo koga drugog, ako nešto nije u redu, Vi ćete to primetiti. Pedijatri bi trebalo da saslušaju vaše brige i uzmu ih u obzir. Ako smatrate da sa Vašim detetom nešto nije u redu, velike su šanse da nešto i nije u redu. Roditeljska intuicija je važan saveznik svakog lekara, ili bi, bar, trebalo da bude.

Pedijatar treba da ima osoblje i ordinaciju prilagođenu deci.

pedijatrija ob new hospital

U mnogim slučajevima ćete provoditi neko vreme u čekaonici i sa medicinskim osobljem, tako da je od suštinske važnosti da ordinacija Vašeg pedijatra bude prilagođena deci. Vreme u čekaonici postaviće ton celoj poseti Vašeg deteta. Čekaonica sa igračkama, crtaćima i udobnim nameštajem može napraviti ogromnu razliku u ukupnom zadovoljstvu malog pacijenata. Ako prva lica koja Vaše dete vidi po dolasku nisu ljubazna, jedino što možete očekivati je da Vam dete postane uznemireno.

Lekar treba da poštuje Vaše roditeljske odluke.

Postoji bezbroj načina da odgajate svoje dete i svako ima mnoštvo mišljenja zašto nešto jeste ili nije najbolje.
Kao roditelj, na Vama je da odlučite gde će Vaša deca spavati u kući, šta će obući ili kojim će se sportom baviti.
Pedijatri će verovatno imati svoje mišljenje o tome koja je roditeljska praksa najbolja, ali nije njihov posao da menjaju Vaš roditeljski stil. Lekar treba da podrži roditelje i njihove odluke, te da pruži smernice poznavajući i poštujući dinamiku porodice, jer jednodimenzionalnost u pristupu koja podrazumeva da dete posmatramo samo kao bolesnu osobu, ne interesujući se za sve ono što čini njegov svet, vodi siromašnom i površnom odnosu, a time i obeshrabrenosti roditelja i deteta.

dr Ana Vasilevska Lazarević pedijatar

 

Da li biste nešto dodali? Na koji način ste Vi birali lekara svojoj deci? Iz moje pozicije, uvek me obraduje rođendanska pozivnica mojih pacijenata, crtež, savladana nova veština kojom se pohvale, poverljiv razgovor, jer tada znam da sam još malo bliže svim osobinama koje sam Vam predstavila.

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Kako odabrati pedijatra Kako odabrati pedijatra
Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital u Novom Sadu već 2 godine predstavlja značajnu prekretnicu u zdravstvu u regionu. Ova bolnica je svedočanstvo kontinuirane posvećenosti pružanju vrhunske…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻