Logo-New_Hospital

Šta nam govori pelena?

Bebine pelene mog unam pružiti važne informacije o zdravlju bebe, a stolice su predmet velike pažnje i nekada umeju da zbune roditelje.

Ovo su neka od najčešćih pitanja roditelja o bebinoj stolici:

  1. Šta je mekonijum?

To je prva „kaka“ koju beba ostavlja u peleni po rođenju. Crna je, pastozna i lepljiva.

  1. Kakva je stolica novorođenčeta?

Posle mekonijuma (izbacuje ga jednom ili dva puta), beba ima prelaznu stolicu četiri ili pet dana, ne baš obilnu, obično tečnu i zelenkastosivu.

  1. Da li ishrana majke utiče na stolicu bebe?

Obično ne utiče na izmet bebe, osim u slučajevima alergije. Ako je alergična na nešto što je majka pojela, može imati dijareju, ponekad sa krvlju, ili ređe, zatvor.

  1. Zašto nekoliko dana beba nije imala stolicu?

Sa dva do četiri meseca (ponekad i malo ranije), deca koja se hrane majčinim mlekom često prestaju da imaju stolicu svaki dan. U redu je da stolica izostane dva-tri dana, i to nije razlog za brigu, osim ukoliko beba nije izrazito uznemirena, kada treba potražiti pomoć.

5. Šta je zatvor?

Sastoji se od velikih, tvrdih i suvih kuglica. To je veoma neprijatno i za bebu i za roditelje. Bolno je i mogu se javiti analne pukotine (krvarenje na zadnjici) i hemoroidi. Zatvor ne zavisi od broja stolica koje beba ima nego od njihove konzistencije.

  1. Zašto se cela hrana pojavljuje u bebinim pelenama?

To je sasvim normalno i uopšte nije važno; to samo dokazuje da beba nije do kraja svarila onaj grašak ili ono zrno kukuruza koje smo našli. Bolje će ih svariti ako ih ispasiramo.

  1. Kakva bi trebalo da bude stolica novorođenčeta?

Tipična stolica za novorođenčad je zlatnožuta (postoje smeđe i zelenkaste sorte), mekane poput pirea, grudvaste poput pirinčane supe, sa pramenovima sluzi. I česta je: skoro uvek više od četiri ili pet dnevno; obično jedna nakon svakog hranjenja, a ponekad i kao poklon između hranjenja. To je normalno, nije dijareja i ne zahteva lečenje.

dr Vanja Kurjakov, pedijatar

 

Popularni tekstovi


Elektrokauterizacija u dermatovenerologiji

Pročitaj više >

AKCIJA! Besplatan prvi pregled za novorođene bebe

Pročitaj više >

AKCIJA! Skrining kukova za bebe

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti