New Hospital Logo

Laparoskopija u ginekologiji – bolesti i promene materice, jajnika i vulve

Bolesti grlića materice

Bolesti grlića materice koje zahtevaju operativno lečenje su najčešće premaligne lezije grlića materice, koje se tretiraju nekom od ekscizionih metoda. Dijagnoza premaligne lezije se postavlja prethodno urađenom biopsijom i kiretmanom endocervikalnog kanala. U praksi je najčešće u upotrebi ekscizija radionožem, kojom se odstranjuje deo tkiva grlića, nakon čega se očekuje bolji postoperativni tok i smanjena mogućnost komplikacij u odnosu na ranije primenjivane metode. Uz savetovanje pacijenta o postoperativnom toku, pacijentkinje nakon ovakve operacije mogu nastaviti oporavak u kućnim uslovima. Jednakon važno koliko i sama operacija i postoperativni tok, jeste da patohistološki nalaz tumači lekar sa iskustvom u ovoj oblasti, kako bi se rpocenila adekvatnost tretmana i dalji plan praćenja ili lečenja. Kada je u pitanju karcinom grlića materice, samo u jasno određenim slučajevima možemo primeniti ove metode u vidu dijagnostičke i/ili terpijska procedure, što takođe odlučuje lekar sa iskustvom.

ginekologija laparoskopske operacije grlića materice, jajovoda, vulve

Promene na samoj materici

Promene na samoj materici, koje za posledicu mogu dati spektar različitih simptoma, nekada zahtevaju invazivne dijagnostičke procedure, koje ne moraju uvek biti bolne, te samim tim nije uvek neophodno sprovoditi ih u opštoj anesteziji. Kao primer može poslužiti biopsija pipelom, koja je kratkotrajna i bezbolna procedura, a obezbeđuje najčešće adekvatan uzorak za postavljanje dijagnoze. Ukoliko nekom od manje invazivnih procedura nije moguće postaviti dijagnozu, sprovode se druge, kao što su eksplorativna kiretaža ili češće histeroskopija. Sama histeroskopija, predstavlja endoskopsku proceduru, čime omogućavamo vizuleizaciju unutrašnjosti materice, nakon čega donosimo odluku da li je potrebno uraditi ciljanu biopsiju, odstraniti polip ili sprovesti neku drugu intervenciju. Oporavak nakon ovakvih intervencija je kratak i, ukoliko prođe bez komplikacija, ne zahteva dalji nadzor ili tretman u hospitalnim uslovima. Radikalnije operacije na materici podrazumevaju laparoskopske procedura ili otvorenu hirurgiju. Zavisno od promena, benigne ili maligne prirode, specijalista donosi odluku o vrsti operacije. Kada je to moguće, odlučujemo se za minimalno invazivnu hirurgiju – laparoskopija, čiji najznačajniji benefit jeste kraći postoperativni boravak u bolnici, brži oporavak pacijenta i brži povratak uobičajenim životnim aktivnostima. Akcenat je svakako na ishodu operacije, postizanju izlečenja. Ništa manje važne su i želje pacijenta, na prvom mestu želja za potomstvom, o čemu je neophodno konsultovati se sa iskusnim lekarima u ovoj oblasti, koji za zadatak imaju da približe pacijentu prirodu promene i mogućnosti lečenja i očuvanja plodnosti. Možda najslikovitije ovim možemo opisati izreku “primum non nocere” (prevashodno, ne naškoditi), koja nas uči da sagledamo sve aspekte problema, te iznađemo najbolje moguće rešenje. 

ginekologija vulva klasične procedure operacije materice jajovoda

Promene na jajnicima

Promene na jajnicima koje nije moguće rešiti konzervativno takođe podrazumevaju operativni zahvat, koji nekada može biti minimalno invazivan – laparoskopski, čime je moguće odstraniti promene u vidu, najčešće, benignih cisti jajnika. Takođe, laparoskopija ima svoju ulogu i u dijagnozi i diferencijaciji promena na jajniku. Sa druge strane za promene koje su prethodnom dijagnostikom suspektne na graničnu ili malignu formu odlučujemo se za radikalniji pristup, otvorenu hirurgiju uz obavezno “ex tempore” patohistološku analizu u toku operacije.

Bolesti vulve

Bolesti vulve su značajno manje zastupljene u populaciji ali takođe mogu zahtevati neku od invazivnih procedura, kao što su biopsije koje se rade uz lokalni anestetik, ili nekada i operacije različitog opsega. O vrsti operativnog lečenja, odluka se donosi, takođe, na osnovu sprovedenih dijagnostičkih procedura i mogu se u potpunosti razlikovati od ekscizije promene do radikalnih operacija koje zahtevaju i uklanjanje regionalnih limfnih čvorova ingvinuma.

Navedene intervencije i operacije se nekada mogu razlikovati od onoga što je pacijentkinja imala priliku da čuje ili pročita, te se ne savetuje samostalno tumačenje. Svakoj pacijentkinji se pristupa individualno uz sagledavanje svih aspekata prisutnog problema, nakon čega može da očekuje iskren, otvoren razgovor sa svojim lekarom, koji će joj na adekvatan način približiti stanje i plan dijagnostike i lečenja.

Ko je dr Bojana Gutić?

dr bojana gutić Spec. ginekologije i akušerstva

dr Bojana Gutić

Spec. ginekologije i akušerstva

Datum rođenja: 08.02.1984. Zemun, Srbija
Obrazovanje: Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2002/2003 – 2009/2010
Akademske specijalističke studije Medicinski Fakultet Beograd 2014.
Specijalizacija: 2014-2018 ginekologija i akušerstvo, Medicinski Fakultet, Novi Sad
2022- subspecijlizacija iz onkologije
Radno iskustvo: volnterski staž u GAK KCS 2010-2012.
zaposlena u Institutu za Onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica
Univerzitetski staž: 2017- asistent na katedri onkologije, Medicinski Fakultet Novi Sad

 

Kao prednost istakla bih usavršavanje koje je od samog početka usmereno ka ginekološkoj onkologiji, uz podršku i iskustvo starijih kolega, takođe i priiku da učim i radim sa istaknutim stručnjacima u ovoj oblasti, kako u Srbiji, tako i Evropi. Iskustvo naših profesora i prethodnika, omogućava nam da nadogradimo njhova dostignuća i zajedno budemo bolji. Prevashodni cilj svakog našeg napretka i kao pojedinca i kao tima jeste bolji ishod lečenja naših pacijenata, a potom i lična satisfakcija kada ste u prilici da nekom pomognete.

Oblast ginekološke onkologije je sama po sebi specifična i zahtevna, te se savetuje da se dijagnostika i lečenje pacijentkinja usmeri ka specijalistima sa iskustvom u ovoj oblasti, kako bi se pravovremeno došlo do odgovarajuće dijagnoze i odluke o adekvatnom lečenju.

Danas je cilj onkološkogije postići izlečenje ili, češće, kontrolu bolesti, sa što manje komplikacija i posledica, nekada neminovno agresvnog lečenja.

 

 

 

 

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Savremeni pristup lečenju i savremene metode lečenja hirurškim putem – dr Aleksandar Andrić

Opšta bolnica NEW Hospital objavljuje gostovanje našeg istaknutog opšteg hirurga, dr Aleksandra Andrića, na Radiju Futog. Tema razgovora bila…

Pročitaj više >
Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital u Novom Sadu već 2 godine predstavlja značajnu prekretnicu u zdravstvu u regionu. Ova bolnica je svedočanstvo kontinuirane posvećenosti pružanju vrhunske…

Pročitaj više >
tur prostate operacija

Operacija prostate TUR-P

Operacija TUR prostate (transuretralna resekcija prostate) je često preporučena za muškarce sa benignom hiperplazijom prostate. Ovaj postupak može pomoći ublažavanju simptoma kao što su učestalo…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻