New Hospital Logo

Kada, kako i zašto se operišu očni kapci?

Ako su oči ogledalo duše u interpersonalnoj komunikaciji, koja je funkcija očnih kapaka?

Kapci igraju bitnu ulogu u funkciji vida. Oni imaju zaštitnu ulogu, pokrivajući i štiteći očnu jabučicu. Učestvuju u produkciji i distribuciji suza. Formiraju odgovarajući prozor potreban za dobar vid. Učestvuju u facijalnoj ekspresiji i mimici.

Estetika očne regije

U idealnom slučaju, obrva u centralnom delu pokriva ivicu koštanog otvora orbite, dok u spoljašnjem delu stoji iznad ivice orbite. Rastojanje između kapaka pri otvorenom oku je 10-12mm. Brazda gornjeg kapka je idealno pozicionirana na oko 10mm iznad trepavica. Spoljašnji ugao oka se nalazi oko 2mm više u odnosu na unutrašnji ugao.

zatezanje podizanje i operacija kapaka

Zašto se operišu gornji kapci?

Znaci starenja se najpre pojavljuju i najočigledniji su na koži gornjeg kapka. Kada će proces starenja početi i koliko će biti izražen zavisi od mnogo faktora. Pored naslednih osobina, tj. genetike, na taj proces utiču i faktori spoljašnje sredine kao što su: izlaganje sunčevom zračenju, pušenje, hroničan umor… Promene koje pritom nastaju dovode do toga da koža gornjeg kapka atrofira i gubi svoju elastiičnost, pa počinje da se bora i pada prema trepavicama. Na taj način se pomera fiziološka brazda kapka prema trepavicama, što daje umoran i tužan izgled očima. Hronično ponavljani otok “istegli” i dovodi do zadebljanja tkiva kapka. Vezivno tkivo slabi i masni jastučići postaju vidljivi na gornjem kapku.

Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika je hirurška procedura koja ima za cilj da poboljša izgled očiju (očne regije), a da pritom ne naruši porirodne odnose na licu. Operacijom se uklanja višak kože gornjih kapaka, uz modifikaciju masnih jastučića i mišića zatvarača gornjeg kapka.

Ko je kandidat za operaciju?

Pacijenti se javalju sa jedinstvenim zahtevima. Oni se žale da im oči izgledaju tužno i umorno, kao da se nisu naspavali. Često pacijentkinje kažu da su primetile da im je teško da se našminkaju zbog viška kože na kapcima.

anti-aging program

Kad je pravo vreme za operaciju?

Ne postoji jasno definisan period života kad se preporučuje operacija. Ukoliko postoje objektivni razlozi, hirurška intervencija može biti rešenje problema. Imamo pacijente koji se javljaju u svojim ranim tridesetim godinama sa realnim problemom, kojima ova intervencija promeni život.

Kako izgleda operacija očnih kapaka?

Intervencija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji gde je pacijent budan, jer je procedura potpuno bezbolna. Operacija traje oko sat vremena i nakon toga se pacijent premešta u sobu za odmor, gde provodi još neko vreme sa zavojem i hladnim oblozima na očima. U bolnici se provodi najčešće nekoliko sati, ili u izvesnim slučajevima jedan dan.

Kako izgleda postoperativni tok?

Neposredno nakon operacije može se javiti osećaj nelagodnosti ili bol slabog intenziteta, koji se lako kontroliše oralnim analgeticima. Kao nakon svake intervencije, postoji izvestan otok i može se javiti manji hematom koji se spontano povlači u roku od 7-10 dana.

Kad se vraćam uobičajenim aktivnostima posle operacije očnih kapaka?

Nakon operacije se savetuje mirovanje uz izbegavanje aktivnosti koje mogu provocirati otok, bol, ili na bilo koji način iritirati operativno mesto. Pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima u roku od dva-tri dana, dok se sportskim naporima vraća za dve nedelje. Konci se skidaju nakon 5-7 dana, nakon čega može  da se koristi šminka. Za definitivni rezultat potrebno je da prođe minimalno 3 meseca.

Kakav je rezultat operacije?

Često se kaže da estetske procedure vrate biološki sat nekoliko godina unazad. Nakon operacije gornjih kapaka osoba izgeda mlađe, svežije, vedrije i odmorno.

dr Miloš Kovačević

Dr Miloš Kovačević, spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital u Novom Sadu već 2 godine predstavlja značajnu prekretnicu u zdravstvu u regionu. Ova bolnica je svedočanstvo kontinuirane posvećenosti pružanju vrhunske…

Pročitaj više >

Uvećanje Grudi Implantima u OB NEW Hospital – Pristup po Meri, Rezultati po Želji

U OB NEW Hospital, nudimo uvećanje grudi implantima kao savršen način da se postigne željeni oblik i veličina grudi. Naš tim iskusnih hirurga pristupa svakom…

Pročitaj više >

Personalizovane procedure za estetske korekcije grudi

Pristup po meri: personalizovane procedure za estetske korekcije grudi u OB NEW Hospital – Novi Sad U OB NEW Hospital, posvećeni smo razumevanju vaših individualnih…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻