New Hospital Logo

Uklonjen gigantski tumor u Opštoj bolnici NEW Hospital

Operacija mioma, poznata i kao miomektomija, je hirurški zahvat koji se obavlja kako bi se uklonili miomi materice ili fibroidi. Miomi su benigni tumori koji se javljaju u mišićnom sloju materice i mogu uzrokovati različite simptome, uključujući bolove u donjem stomaku, obilno menstrualno krvarenje, bolove tokom seksualnog odnosa i probleme sa plodnošću. Iako je ova operacija česta u Opštoj bolnici NEW Hospital, operacija o kojoj je intervju dao profesor doktor Goran Malenković bila je više nego nesvakidašnja.

operacija mioma new hospital tumora 31 kilogram

Operacija gigantskog tumora u Opštoj bolnici NEW Hospital

Prenosimo vam u celosti intervju sa prof. dr Goranom Malenkovićem, a intervju možete pogledati i na našem Youtube kanalu.

Moje ime je profesor doktor Goran Malenković. Specijalista sam ginekolog akušer subspecijalista onkolog. Povod za snimanje ovog priloga jeste operacija koju sam nedavno izveo zajedno sa svojim timom. Zapravo, radi se o operaciji odstranjivanja mioma koji je sam po sebi dosta čest nalaz. Iako sam ovaj tip operacije za proteklih 16 godina, koliko se bavim ovim pozivom, izveo preko hiljadu puta , ovaj miom i ova operacija su bili drugačiji. Zapravo, radi se o gigantskom miomu, koji je bio težak 31 kilogram nakon odstranjivanja iz male karlice i abdomena naše drage pacijentkinje.

Tumor težine 31 kg odstranjen u Opštoj bolnici NEW Hospital

Ukratno, pacijentkinja je unazad 9 godina znala za postojanje mioma koji iz razloga straha i neizvesnosti koju operacija nosi, a u odnosu na to šta joj je rečeno od strane kolega koji su je do sada vodili u smislu pregleda nije donela odluku da se operiše. U prvi mah, kada je pacijentkinja ušla u ordinaciju, sam pomislio da se radi o trudnoći sa blizanačkom trudnoćom. Međutm kada sam pogledao dokumentaciju shvatio sam šta je u pitanju. U roku od 3 dana urađen je magnet kako bi smo imali celokupan uvid u anatomske odnose u maloj karlici i abdomenu, a pre svega u odnosu na velike krvne sudove, aortu, venu cavu, ilijačne krvne sudove, u odnosu na uretere kao i delove gastrointestinalnog trakta shodno činjenici da se radi o gigantskom miomu koji je imao retroperitenalnu propagaciju. U roku od 5 dana pacijentkinja je već bila na operacionom stolu.

Operacija mioma

Operacija je trajala tri sata i najteži, a ujedno i najrizičniji momenti su bili odvajan je od velikih krvnih sudova kao i samo vađenje tumora usled njegove težine od neverovatnih 31 kilogram. Pacijentkinja se u naredna tri dana oporavljala u uslovima intenzivne, poluintenzivne nege i stacionara te je četvrti postoperativni dan otpuštena kući.

dr malenković dr korica new hospital hirurgija operacija tumora

U hirurgiji nema male operacije i svaka se operacija mora pažljivo i do detalja planirati. Od same pripreme , dijagnostike, odabira ekipe shodno činjenici da hirurgija nije one man show, do adekvatne anestezije te postoperativnog oporavka. Ovu operaciju sam uradio baš onako kako sam planirao uz nesebičnu pomoć mojih kolega docenta doktora Korice, doktora Popova i kolege anesteziologa doktora Dragića. Ne smemo da zaboravimo podjednako bitne timske igrače. Naše instrumentarke, anestetičare i sve medicinske tehničare koji su ućestvovali u tretmanu naše drage pacijentkinje.

Za kraj ovog videa želim da se zahvalim našoj dragoj pacijentkinji na ukazanom poverenju. Kolegama na timskom radu i brizi za pacijenta što uvek mora biti na prvom mestu. Takođe bih iskoristio ovu priliku da apelujem na sve pacijentkinje da budu odgovorne prema svom zdravlju te da odlaganjem problema on nikada ne postaje manji. Naprotiv.

dr goran malenkovic tumor new hospital ginekologija
Odvojite 15 minuta i dođite na redovan ginekološki pregled kako bi smo na vreme prepoznali potencijalni problem i adekvatno ga rešili.

Prof. dr Goran Malenković

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻