New Hospital Logo

Provera prohodnosti jajovoda – da li nam je zaista neophodna?

Provera prohodnosti jajovoda predstavlja osnovnu proceduru u ispitivanju neplodnosti bez koje bilo koji dalji tretman ne samo da nije opravdan već nije ni u skladu sa protokolima.

Nakon ovulacije, oslobođena jajna ćelija se upravo kroz jajovod spušta do materice. U završnom delu jajovoda, bližem materici, dolazi do kontakta jajne ćelije i spermatozoida – oplodnje. Novonastali embrion se usađuje – implantira u sluzokožu materice – endometrijum i nastavlja da se razvija tokom trudnoće.

U situacijama kada su jajovodi narušenog integriteta – oštećeni ili blokirani, predstavljaju razlog neplodnosti na način što sprečavaju kontakt spermatozoida i jajne ćelije, ili onemogućavaju oplođenoj jajnoj ćeliji da stigne do materice.

Problemi sa jajovodima odnosno tubarni infertilitet smatra se odgovornim za oko 30% – 40% svih slučajeva infertiliteta te ukoliko se operativno lečenje ne može sprovesti sa velikim uspehom, partnerima se predlaže vantelesna oplodnja.

dr Aleksandar Babić dr Goran Malenković ginekologija NEW Hospital

Uzroci neprohodnosti jajovoda

Najčšći razlozi za pojavu neprohodnih jajovoda su prethodne infekcije i upalni procesi, najčešće izazvani Hlamidijom, potom prethodne operacije u stomaku ili u maloj karlici sa posledičnim razvojem priraslica i ožiljaka, kao i prethodna vanmaterična trudnoća. Jedan od značajnijih uzroka jeste i endometrioza jajnika, jajovoda i male karlice. Ne tako redak uzrok neprohodnih jajovoda jeste i hidrosalpings – jajovod ispunjen tečnošću.

Neprohodni jajovodi najčešće nemaju simptome, međutim može se desiti da menstruacije budu bolnije, da se pojavi bol u toku odnosa ili da je prisutan bol u maloj karlici.

Provera prohodnosti jajovoda se može sprovesti sa četiri trenutno dostupne metode koje se razlikuju po invazivnosti, preciznosti, komforu i dostupnosti pacijentima.

Histerosalpingografija – HSG

Histerosalpingografija (HSG) je metoda ispitivanja morfologije unutrašnjih genitalnih organa, ali i prohodnosti jajovoda. Sprovodi se tako što se na grlić materice postavi instrument, kroz koji se ubrizgava kontrast. Taj kontrast ispunjava kanal grlića materice, matericu, ulazi u jajovode i ako su njihovi otvori prolazni, prolazi u trbušnu šupljinu. Kontrast se posmatra rendgenom.

Ova metoda pokazuje da li su jajovodi otvoreni ili blokirani i da li je blokada na spoju jajovoda i materice ili na drugoj strani – na strani jajnika. Takođe, može se ustanoviti postojanje urođenih anomalija genitalnih organa, polipa, fibroidnih tumora ili ožiljaka u unutrašnjosti materice.

Sama procedura je kratkotrajna, i može se  sprovesti bez anestezije ili u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Procedura nije bolna, kratko traje i tokom nje se zabeleže tri radiološka snimka.

Histerosalpingografija se sprovodi u prvom delu ciklusa  – 7.-12. dan, da bi mogućnost postojanja trudnoće bila svedena na minimum, te da bi se izbegao ulazak kontrasta u krvne sudove. Kako se izvođenjem histerosalpingografije mikroorganizmi mogu iz vagine i grlića preneti u matericu, neophodno je da vaginalni i cervikalni bris uzorkovani pre procedure budu negativni.

Mane ove metode su određeni procenat lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata, bolnost – ukoliko se ne izvodi u anesteziji i izloženost pacijentkinje zračenju. Ukoliko se tokom histerosalpingografije konstatuju promene unutar materice, polipi, miomi i septum ili subseptum, tada se pristupa njihovom histeroskopskom rešavanju. Ukoliko se ustanovi da su jajovodi neprohodni, potrebno je doneti odluku o daljem lečenju.

Ultrazvučno ispitivanje prohodnosti jajovoda  – histerosalpingo-kontrastna sonografija – HyCoSy

HyCoSy je moderna verzija histerosalpingografije, pri kojoj se najčešće kontrastni rastvor tankim kateterom ubrizgava u matericu i jajovode i prati pod kontrolom ultrazvuka.

Ako su jajovodi prohodni, rastvor se će se ultrazvučno detektovati u trbušnoj duplji u neposrednoj blizini jajovoda.

HyCoSy se sprovodi od 7-12 dana ciklusa i ne zahteva dugu pripremu niti ostanak u bolnici. Od pripremnih analiza potrebno je uraditi bakteriološke briseve.

Prednosti kontrasntnog HyCoSy su da je to potpuno bezbolna, neinvazivna, bezbedna, savremena ultrazvučna procedura koja ne zahteva rendgen niti jonizujući kontrast uz bolju vidljivost polipa, mioma i manjih lezija endometrijuma.

Provera prohodnosti jajovoda – Hysterosalpingo-Foam Sonography (HyFoSy) – ExEm® gel

3D Hysterosalpingo-Foam Sonography (HyFoSy) je najnovija metoda provere prohodnosti jajovoda i dijagnostike kongenitalnih malformacija materice. Kao kontrastno sredstvo koristi se Ex-Em-gel.

Za obavljanje ovog pregleda pored višegodišnjeg iskustva sa 3D ultazvučnom  tehnologijom potrebni su i odgovarajući tehnički uslovi pre svega u vidu ultrazvučnog aparata sa visoko rezolutivnom sondom te sa odgovarajućim pratećim softverom CCI (Coded Contrast Imaging). Ova metoda spada među najsigurnije u postavljanju dijagnoze prohodnosti jajovoda, te promena na materici.

Priprema za 3D Hysterosalpingo-Foam Sonography (HyFoSy) podrazumeva uzimanje briseva vagine i cerviksa (aerobi, CUM.-Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplsma). Pregled se planira u prvoj – proliferativnoj fazi ciklusa od 7-12 dana. Parovima se savetuje da izbegavaju odnos pre pregleda ili pak da koriste zaštitu.

Endoskopsko ispitivanje prohodnosti jajovoda

Ova metoda predstavlja najprecizniju metodu jer uvođenjem kamere u abdomen te direktnim sagledavanjem jajovoda, ispituje se ne samo njihova prohodnosti već i izgled i kvalitet sluznice jajovoda, faktora čije oštećenje može da onemogući trudnoću, čak i kad su jajovodi prohodni.

Ubrizgavanjem obojenog sterilnog rastvora – najčešće medicinske boje Metilen Blau kroz grlić materice, što predstavlja proceduru hromopertubacije vizualizujemo izlivanje iste u toku laparoskopije, kada pored ispitivanja prohodnosti jajovoda imamo i mogućnost operativnog tretmana u istom aktu.

Jedna od varijacija metode koja se u poslednje vreme veoma često koristi jeste transvaginalna laparoskopija (TVL) pogotovo u situacijama kada ne postoji sumnja na veći problem na osnovu prethodnih nalaza. Putem jedne ubodne rane u dnu vagine sprovodimo kompletnu dijagnostiku.

Ukoliko se u toku provere prohodnosti jajovoda ustanovi da su isti neprohodni ili u značajnoj meri oštećeni da bi se proces spajanja reproduktivnih ćelija u jajovodima odigrao na fiziološki – očekivani način, jedini siguran put ka ostvarivanju trudnoće je putem vantelesne oplodnje.

Ukoliko postoji hidrosalpings, savet je da se najpre isti operativno tretira pa tek onda da se pokuša sa postupcima vantelesne oplodnje.

Prof. dr Goran Malenković, ginekolog – onkolog

Prof. dr sci. med. Goran Malenković

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻