New Hospital Logo

Polip endometrijuma – histeroskopija ili eksplorativna kiretaža ?

Polip endometrijuma predstavlja lokalizovani izraštaj epitela sluznice materice koji sadrži žlezde, stromu i krvne sudove. Polipi se mogu javiti kako u reproduktivnom periodu tako i u menopauzi, različiti po svojoj veličini, lokalizaciji i broju.

U većini slučajeva njihovo postojanje nije praćeno nikakvim simptomima dok se ponekad prisustvo polipa manifestuje krvarenjem. U reproduktivnom periodu kod prisutnog polipa menstruacije mogu biti obilnije, ili se može javiti intermenstrualno krvarenje. U menopauzi se mora razjasniti uzrok svakog krvarenja, te se tokom pregleda može otkriti postojanje polipa u materici.

Pojava polipa u populaciji žena koje planiraju trudnoću budi posebnu pažnju. Naime,polipi svojim prisustvom mogu biti uzročnici steriliteta, pre svega mehaničkim putem, sprečavajući usađivanje embriona u endometrijum, ali i stvaranjem upalne reakcije koja takođe negativno utiče na isti proces. Uklanjanjem polipa se povećavaju šanse za pozitivan ishod kako spontanog ostvarivanja trudnoće tako i ishoda postupka vantelesne oplodnje.

Smatra se da oko 1-2% polipa može maligno alterisati pretvarajući se najčešće u tkivo endometrioidnog ili seroznog adenokarcinoma. Pogotovo su tome skloni polipi veći od 15-20 mm.

Polip najčešće dijagnostikujemo pomoću transvaginalnog ultrazvučnog pregleda i to najbolje u prvoj polovini menstrualnog ciklusa – oko 10. dana kao hiperehogenu promenu u materičnoj duplji. Dopllerom se može videti krvni sud koji ishranjuje polip.

Vraćamo se pitanju i odgovoru sa početka teksta.

Histeroskopija sa svojom filozofijom „see and treat“ predstavlja zlatni standard  uklanjanja polipa, prevashodno zbog tačnosti, efikasnosti i manje traume na endometrijum. Histeroskopska polipektomija ima nisku stopu komplikacija i gotovo neznatnu stopu recidiva. Od mogućih komplikacija pominju se: infekcija, krvarenje, ruptura materice, ili komplikacije usled unošenja tečnosti, ili gasa koji se koriste za proširenje materice što u velikoj meri zavisi od obučenosti i spretnosti onoga ko radi histeroskopiju.

Što se tiče eksplorativne kiretaže u svetlu metode uklanjanja polipa, ista nije vredna pomena shodno činjenici da ne postoji direktna vizuelizacija polipa tokom intervencije.

Prof.dr Goran Malenković, spec. ginekologije i akušerstva, onkolog

 

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻