New Hospital Logo

Kako umiriti uznemireno dete

Suočavamo se sa vremenom u kom nam je nepoznato mnogo stvari, i često smo uznemireni zbog neizvesnosti, prošlogodišnje izolacije, ružnih vesti i brige.
Ni deca nisu pošteđena ovakvih osećanja, te ih, u zavisnosti od uzrasta, mogu ispoljavati na različite načine.
Ispadi besa, iznenadne agresije, plakanja, naizgled neposlušnosti, uglavnom za pozadinu imaju sve one emocije sa kojima se suočavamo i mi sami.
Sigurna sam da ste već isprobali princip “Smiri se!” i njemu slične, te da vam nije baš bio od koristi.

Hajde da pogledamo nekoliko jednostavnih tehnika za umirivanje.

1. Pijenje vode

Sipajte svom detetu visoku čašu hladne vode i pustite ga da polako ispija. Možete to pokušati zajedno – sipajte i sebi i polako ispijajte, posmatrajući umirujući efekat koji ima na vaš nervni sistem.

2. Glasno pevanje

Svi znaju olakšanje povezano sa pevušenjem vaše omiljene melodije. Ali pokazalo se da fizički čin glasnog pevanja, čak i ako je falš, oslobađa endorfine, hemikaliju „osećaj se dobro“ u mozgu. Improvizujte karaoke, ili se nekoliko minuta samo ponašajte šašavo zajedno. Efekat će Vas iznenaditi.

3. Slikanje

Slikanje ne daje mozgu samo da se usredsredi na stres, nego je i učešće u vizuelnim umetnostima povezano sa otpornošću na stres uopšte. Ako Vam pomisao izvlačenja tempera izaziva stres, pokušajte da dete proba da „slika“ kremom za brijanje na plastičnoj zavesi tuš kabine. Ne samo da će se umiriti, već će i mirisati sjajno kad završi.

4. Preskakanje konopca.

Podesite tajmer na 2 minuta, pustite malo muzike i izazovite dete da skoči na ritam pesme. Nemate konopac? Malo improvizacije opustiće i Vas.

5. Skoči visoko

Izazovite svoje dete na takmičenje skakanja da biste videli ko može da skoči najviše, najduže, najbrže ili najsporije. Ovo je još jedan sjajan način da se bavite nekom vežbom kako biste pomogli vašem detetu da se umiri.

6. Duvanje balončića od sapunice

Baloni od sapunice mogu pomoći Vašem detetu da stekne kontrolu nad disanjem, a time i mentalnim stanjem.
Bonus: Trčanje oko mehurića od sapunice jednako je zabavno kao i duvanje istih.
Bezbroj je jednostavnih, a veoma efikasnih načina da se napregnuta situacija preokrene u dobro raspoloženje. Ako ste iznureni od celog dana, i svi predlozi Vam se čine kao da iziskuju mnogo truda, tajno oružje je uvek poziv na zagrljaj. Iskreni poziv u visini detetovih očiju, čak i kada imate utisak da je neprijatna situacija dostigla svoj maksimum, neće ostati bez odgovora i efekta. Uputstvo za upotrebu: nikada ne puštajte zagraljaj prvi, jer ne znate koliko je detetu bio neophodan!

Popularni tekstovi


miom tumor operaci dr goran malenkovic new hospital

Uklonjen gigantski tumor u Opštoj bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

ultrazvuk beba

Oktobarska akcija – Besplatan ultrazvuk kukova uz pedijatrijski pregled

Pročitaj više >

urodinamika

Urodinamika i urološka dijagnostika

Pročitaj više >

Kako umiriti uznemireno dete Kako umiriti uznemireno dete
Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Opšta bolnica

Deca u pandemiji

Nova školska godina nam je na pragu, a neki već dobro poznati izazovi takođe nas čekaju sa prvim školskim zvonom. Nekoliko stvari je važno zapamtiti…

Pročitaj više >
Opšta Bolnica Novi Sad

Bakterijske vaginoze – infekcije koje možemo sprečiti

Vaginalne infekcije su najučestalija ginekološka oboljenja žena reproduktivnog doba te istovremeno i najčešći razlog za odlazak kod ginekologa, pogotovo leti. Bakterijska vaginoza je ginekološko stanje…

Pročitaj više >
O bolesnom detetu, strpljenju, antibioticima i poverenju (i još ponešto)

O bolesnom detetu, strpljenju, antibioticima i poverenju (i još ponešto)

Ispostavi se tako da smo mi, pedijatri, podeljeni na „dobre“ i „ loše“, odnosno na one koji „vole“ i one koji „ne vole…

Pročitaj više >