Logo-New_Hospital

Dermoskopija – kada i za koga je obavezna

Dermoskopija je neinvazivna pomoćna dijagnostička metoda i nezaobilazni je deo dermatološkog pregleda. Dermoskopijom posmatramo leziju sa površine kože, uočavamo razne boje i strukture koje se međusobno kombinuju dajući odgovaraju’e obrasce prepoznatljive samo dermatolozima.

Dermoskopija predstavlja mikroskopiranje površine kože putem dermoskopa, instrumenta koji uvećava vidno polje uz polarizovano ili nepolarizovano svetlo.

Zahvaljujući dermoskopiji dermatolog razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena, a svakako najveći značaj ima u ranoj dijagnostici melanoma. Melanom je zloćudni tumor kože koji je potencijalno izlečiv ako se otkrije u njegovoj ranoj fazi, a relativno lako se može detektovati redovnim dermoskopskim pregledima.

Dermoskopija služi za otkrivanje pigmentnih , inflamatornih i tumorskih promena na koži. Rano otkrivanje melanoma, razlikovanje benignih od malignih promena na koži, potom otkrivanje parazitarnih kožnih bolesti, kao što su šuga i vaši, moguće je putem dermoskopije. Inflamatorne dermatoze, poput psorijaze i lihen planusa takođe je moguće potvrditi dermoskopski.

Pomoću dermoskopije razlikovaćemo tumore na koži – kako benigne epidermalne i dermalne proliferacije, tako i melanocitne i nemelanocitne zloćudne tumore kože: seboroične keratoze, dermatofibrome, hemangiome, bazocelularne karcinome, keratoakantome, skvamocelularne karcinome, melanome.

Genetski faktori, faktori sredine i UV zračenje – kumulativne doze tog zračenja, vode nastanku tumora kože. Opekotine od sunca u ranom detinjstvu su značajan faktor za nastanak melanoma u kasnijem životu. Dugotrajno nekontrolisano izlaganje u solarijumu doprinosi povećanju broja obolelih kako od melanocitnih tako i od nemelanocitnih tumora kože.

Zbog sve češće pojave tumora na koži, savetujemo preventivne sistematske preglede kod dece, trudnica i rizičnih grupa – kod osoba sa velikim brojem mladeža, osoba koje se nekontrolisano i intenzivno izlažu suncu ili pak koriste solarijum, potom onima koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore kože, osobama sa neobičnim ili atipičnim nevusima, osobama sa ličnom anamnezom o uklonjenom malignom tumoru kože, kao i imunosuprimiranim osobama ( npr. sa transplantiranim organima). Osobe starije od 50 godina sa teškim solarnim oštećenjima takođe su kandidati za dermoskopski pregled.

Na dermoskopski pregled potrebno je da dođu deca sa kongenitalnim nevusima, kao i deca sa novim mladežima, pigmentovanim i nepigmentovanim (ružičaste boje), a koji brzo rastu.

Dermoskopski pregledi se preporučuju jednom do  dva puta godišnje .

Svima preporučujem samopregled i adekvatnu fotozaštitu. U slučaju da se pojavi suspektna promena na koži, nova ili pak izmenjena stara promena, dermatološki pregled je obavezan.

 

Dr Mirjana Elhag, specijalista dermatovenerolog

Popularni tekstovi


Elektrokauterizacija u dermatovenerologiji

Pročitaj više >

AKCIJA! Besplatan prvi pregled za novorođene bebe

Pročitaj više >

AKCIJA! Skrining kukova za bebe

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti