New Hospital Logo

Dermoskopija – kada i za koga je obavezna

Dermoskopija je neinvazivna pomoćna dijagnostička metoda i nezaobilazni je deo dermatološkog pregleda. Dermoskopijom posmatramo leziju sa površine kože, uočavamo razne boje i strukture koje se međusobno kombinuju dajući odgovarajuće obrasce prepoznatljive samo dermatolozima.

Dermoskopija predstavlja mikroskopiranje površine kože putem dermoskopa, instrumenta koji uvećava vidno polje uz polarizovano ili nepolarizovano svetlo. U Opštoj bolnici NEW Hospital svakog dana možete obaviti dermatološki pregled i dermoskopiju.

Šta otkriva dermoskopija

Zahvaljujući dermoskopiji dermatolog razlikuje melanocitne od nemelanocitnih promena, a svakako najveći značaj ima u ranoj dijagnostici melanoma. Melanom je zloćudni tumor kože koji je potencijalno izlečiv ako se otkrije u njegovoj ranoj fazi, a relativno lako se može detektovati redovnim dermoskopskim pregledima.

Dermoskopija služi za otkrivanje pigmentnih , inflamatornih i tumorskih promena na koži. Rano otkrivanje melanoma, razlikovanje benignih od malignih promena na koži, potom otkrivanje parazitarnih kožnih bolesti, kao što su šuga i vaši, moguće je putem dermoskopije. Inflamatorne dermatoze, poput psorijaze i lihen planusa takođe je moguće potvrditi dermoskopski.

Pomoću dermoskopije razlikovaćemo tumore na koži – kako benigne epidermalne i dermalne proliferacije, tako i melanocitne i nemelanocitne zloćudne tumore kože: seboroične keratoze, dermatofibrome, hemangiome, bazocelularne karcinome, keratoakantome, skvamocelularne karcinome, melanome.

Dermoskopija dešifruje tumore kože

Genetski faktori, faktori sredine i UV zračenje – kumulativne doze tog zračenja, vode nastanku tumora kože. Opekotine od sunca u ranom detinjstvu su značajan faktor za nastanak melanoma u kasnijem životu. Dugotrajno nekontrolisano izlaganje u solarijumu doprinosi povećanju broja obolelih kako od melanocitnih tako i od nemelanocitnih tumora kože.

Zbog sve češće pojave tumora na koži, savetujemo dermoskopiju, tj. preventivne sistematske preglede kod dece, trudnica i rizičnih grupa – kod osoba sa velikim brojem mladeža, osoba koje se nekontrolisano i intenzivno izlažu suncu ili pak koriste solarijum, potom onima koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na tumore kože, osobama sa neobičnim ili atipičnim nevusima, osobama sa ličnom anamnezom o uklonjenom malignom tumoru kože, kao i imunosuprimiranim osobama ( npr. sa transplantiranim organima). Osobe starije od 50 godina sa teškim solarnim oštećenjima takođe su kandidati za dermoskopski pregled.

Na dermoskopski pregled potrebno je da dođu deca sa kongenitalnim nevusima, kao i deca sa novim mladežima, pigmentovanim i nepigmentovanim (ružičaste boje), a koji brzo rastu.

Dermoskopija se preporučuje jednom do  dva puta godišnje .

Svima preporučujem samopregled i adekvatnu fotozaštitu. U slučaju da se pojavi suspektna promena na koži, nova ili pak izmenjena stara promena, dermoskopija je obavezna.

 

Dr Mirjana Elhag, specijalista dermatovenerolog

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

dermoskopija

AKCIJA! Pregled dermatologa + dermoskopija

Radujemo se suncu i dolasku leta, ali šta o tome misli naša koža? Koža pamti svaki kontakt sa sunčevim zracima, naročito ako ste svetle puti…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻