New Hospital Logo

Šta je krioterapija?

Šta je krioterapija?

Krioterapija pripada tzv. malim hirurškim intervencijama.  Njena primena je široko rasprostranjena. Krioterapija se primenjuje u lečenju premalignih, malignih i benignih lezija na koži. Krioterapija je kontrolisana destrukcija tkiva tečnim kriogenima. Ima nekoliko sinonima, te je još zovemo i kriokauterizacija i kriohirurgija.

Led i niske temperature su se za lečenje koristile još u vreme starih Egipćana. Ova terapija ledom razvijala se 2000 godina. Usavršavanje tehnologije dovelo je do toga da se danas hlađenje i zamrzavanje koriste u svhu „hirurgije“ – tzv. kriohirurgija.

Konkretno u dermatologiji se krioterapija koristi već 50 godina vrlo uspešno. Tečni azot i sneg ugljen-dioksida su najčešće u primeni u dermatološke svrhe.

Šta podrazumeva krioterapija

Tečni azot koji se koristi tokom krioterapije ima temperaturu minus 195 C. On se nanosi na promenu na koži iz sprej boce na odgovarajućoj udaljenosti i to u trajanju od 10 do 30 sekundi. Koža neposredno po nanošenju azota postaje beličasta nekoliko minuta, a posle biva crvena, a mogu da se pojave plikovi ili ranice koje nakon 7 do 15 dana zaceljuju formiranjem kraste. Kraste, kao i promene na koži koje su tretirane, nakon poenutog vremena “otpadaju”. Ožiljci nastaju samo ako se krasta pokuša nasilno odstraniti.

Nakon ovog tretmana koža se redovno pere vodom i blagim sapunima, a neophodna je i fotozaštita antisolarnim kremama kako ne bi došlo do nastanka pigmentacija.

Kada se koristi krioterapija

Krioterapija tečnim azotom se koristi za uklanjanje :

  • Genitalnih bradavica
  • Bradavica na dlanovima i tabanima
  • Seboroičnih keratoza
  • Aktiničnih keratoza
  • Moluski
  • Piogenih granuloma
  • Dermatofibroma
  • Mekih fibroma

Doza tečnog azota koja se koristi, kao i metoda, zavise od vrste promene koja se tretira. Nekada je potrebno ponoviti tretman nakon 7 do 15 dana, sve dok neželjene promene na koži ne nestanu.  Na primer, za ravne keratoze potreban je samo jedan tretman, a za one veće se tretman mora ponoviti. Virusne bradavice zahtevaju nekoliko tretamana krioterapijom.

Za sve dodatne informacije i zakazivaje tretmana možete pozvati naš Call Centar: 0800 400 505

 

Dr Mirjana Elhag, spec. dermatovenerologije

 

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻