New Hospital Logo

Sve što trebate znati o ujedu krpelja: Prevencija, identifikacija i lečenje

Šta su krpelji? Upoznajte se sa rizicima ujeda krpelja i zaštitite svoje zdravlje

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju domaćina i mogu biti prenosioci raznih bakterija, uzročnika infektivnih bolesti, neke od kojih mogu nositi teške posledice po zdravlje, te je od velike važnosti upoznati se sa merama prevencije i zaštite od ujeda krpelja, ali i merama lečenja ako do ujeda dođe. Krpelji u svojoj pljuvački imaju prirodni anestetik koji je razlog zašto je sam ujed bezbolan te tek kasnije primetimo njegovo prisustvo.

Prevencija ujeda krpelja: Kako se zaštititi?

Preporučujemo Vam da izbegavate mesta sa puno trave i žbunja, pogotovo visoke i vlažne trave u periodu kada ima najviše krpelja, što je proleće i leto. Koristite repelente tj. sredstva u obliku spreja ili kreme koji služe za odbijanje krpelja. Nosite dugu odeću koja pokriva ruke i noge i upašite pantalone u čarape. Nakon boravka u prirodi detaljno pregledajte kožu celog tela, uključujući i mesta oko ušiju, kožu glave i kosu, ispod pazuha, kožu pupka i oko struka, kožu između nogu i sa zadnje strane kolena.

Lajmska bolest i druge infekcije koje prenose krpelji

Jedna od najčešćih bolesti koju krpelji mogu da prenesu jeste lajmska bolesti koju uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi. Bolest se prepoznaje po karakterističnom crvenom kožnom osipu erythema migrans koji se širi od mesta uboda krpelja, najčešće posle nekoliko dana od ujeda. Pored karakterističnog osipa javljaju se i opšte tegobe u vidu povišene temperature, umora i malaksalosti, bolova u mišićima i zglobovima i otoka limfnih žlezda. Terapija podrazumeva nekoliko nedelja antibiotske terapije kako bi se zaustavila infekcija i sprečilo njeno dalje širenje na zglobove, nervni sistem i srce.

Ujed krpelja: Šta učiniti i gde potražiti pomoć?

Ne preporučujemo da sami pokušavate da izvadite krpelja, niti da ga tretirate hemijskim sredstvima. Preporučujemo da se javite svom lekaru radi stručnog vađenja krpelja i daljeg saveta o merama očuvanja zdravlja što ste pre u mogućnosti, a svakako unutar 24h, kako bi se utoliko smanjio rizik od nastanka infekcije. U slučaju ujeda krpelja možete se obratiti svaki dan u opštoj bolnici NEW Hospital koja se nalazi u Alberta Ajnštajna 1 u Novom Sadu. Možete nas kontaktirati o ujedima krpelja na 021/3000-505. Što je duže krpelj na koži to je veća šansa za prenos bakterije uzročnika bolesti. Nestručno vađenje krpelja ili tretiranje hemijskim sredstvima može da dovede do povraćanja crevnog sadržaja krpelja čime se povećava šansa prenosa bakterija. Nakon vađenja krpelja pratimo Vaše zdravstveno stanje naredna tri meseca kako bi rano prepoznali potencijalne znake infekcije i na vreme krenuli sa terapijom.

 

dr Aleksandar Hornjak

Lekar opšte prakse, opšta bolnica New Hospital

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻