New Hospital Logo

Vakcinacija dece u NEW Hospital

Vakcinacija odnosno imunizacija je proces namernog ubacivanja u organizam delova ili celih umrtvljenih mikroorganizama koji su uzročnici pojedinih bolesti sa namerom da se izazove imunološka reakcija stvaranja antitela na određeni infektivni agens. Ta, i tako stvorena antitela „čekaju u pripravnosti“ situaciju u kojoj će naš organizam biti napadnut od konkretnog infektivnog agensa u „punoj snazi“. U takvim situacijama neuporedivo je brži i učinkovitiji imuni odgovor kod vakcinisanih nego kod nevakcinisanih pacijenata, što je posebno značajno za decu čiji organizam i imunitet nemaju snagu kao kod odraslih ljudi i zbog toga je od izuzetne važnosti vakcinisati decu prema kalendaru vakcinacije.

Vakcine koje su po kalendaru vakcinacije obavezne u Republici Srbiji su: BCG vakcina (protiv tuberkuloze), Hepatitis B vakcina, vakcine protiv Difterije, Tetanusa, Pertusisa (veliki kašalj), Polio virusa (izazivač dečije paralize), Streptokokusa pneumonije, Hemofilusa influence tip B, kao i protiv Morbila (male boginje), Mumpsa (zauške) i Rubele (MMR vakcina).

Osim obaveznih vakcina u Republici Srbiji su preporučene i vakcine protiv Influenca virusa (grip), Varičele (ovčije boginje), Humanog papiloma virusa (HPV – doprinosi nastanku karcinoma grlića materice) i Rota virusa.

U Opštoj bolnici New Hospital vršimo vakcinaciju svim navedenim vakcinama, kako u sklopu redovnih sistematskih pregleda i po kalendaru vakcinacije, tako i po dogovoru za decu koja nisu vakcinisana po kalendaru.

Čuvajmo zdravlje zajedno, jer zdravlje je sve, a mi možemo sve!

 

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻