New Hospital Logo

Urodinamika i urološka dijagnostika

Urodinamsko ispitivanje

Urodinamika predstavlja dijagnostičku metodu kojom se dobijaju podaci o funkcionisanju mokraćne bešike i sfinktera. Da bi se izvela nalaz urinokulture mora biti negativan. Metoda se zasniva na merenju pritisaka u mokraćnoj bešici i trbušnoj duplji kao i protoku urina koji ovi pritisci stvaraju.

Prilikom ispitivanja veoma je važna reprodukcija simptoma koje pacijent oseća svakodnevno. Pre ispitivanja u mokraćnu bešiku i debelo crevo se plasiraju dva tanka katetera koji služe za merenje pritiska. Nakon toga se mokraćna bešika puni sa tečnošću i posmatraju se pritisci u bešici i trbuhu. Nakno toga pacijent mokri, te se pored pritiska u bešici i trbuhu beleži i kriva protoka urina. Ova dijanosička metoda daje veliki broj podataka i definitivu preporuku o načinu lečenja.

urodinamika

Prednosti urodinamike

Urodinamika je posebno korisna u dijagnosticiranju i upravljanju poremećajima mokrenja, kao što su benigna hiperplazija prostate (BPH), neurogeni mokraćni problemi, infekcije urinarnog trakta, inkontinencija i druge urološke bolesti. Na temelju rezultata urodinamskih testova, liječnik može razviti individualni plan liječenja, koji može uključivati medicinske terapije, fizioterapiju ili čak kirurške zahvate kako bi se poboljšala funkcija urinarnog trakta i ublažili simptomi pacijenta.

Urodinamsko ispitivanje možete zakazati u Opštoj bolnici New Hospital svakog dana na telefon 021/ 3000 505. Bolnica se nalazi u Novom Sadu, Albetra Ajnštajna 1.

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻