New Hospital Logo

Tetanus : simptomi i prevencija

Šta je tetanus?

Tetanus, u našem narodu šire poznat i kao zli grč, jeste bakterijska infekcija koju uzrokuje bacil Clostridium Tetani. Ove bakterije mogu više godina, pa čak i decenija da prežive u spoljašnjoj sredini, u obliku spora – uspavanom, neaktivnom obliku u kojem mogu da prežive u veoma nepovoljnim uslovima. Ove spore se mogu naći u zemlji i prašini, kao i u crevnom traktu raznih životinja te njihovoj hrani i izmetu.

Kako dolazi do infekcije i koji su simptomi?

Do infekcije može da dođe kada spore Tetanus bacila prodru u naš organizam, najčešće pri povredi nekim prljavim predmetom, poput metala, eksera ili žice, na kojem se nalaze spore tetanusa. Da bi došlo do infekcije potrebno je da rana bude duboka kako u njoj ne bi bilo kiseonika jer ove spore mogu ponovo da se aktiviraju isključivo u uslovima bez kiseonika. Ukoliko niste sigurni da li je vaša povreda pogodna za razvoj infekcije javite se na pregled jer do simptoma infekcije može da dođe i nekoliko meseci nakon povrede, a u proseku nakon 10 dana. Što je povreda dalje od glave, to je duži period inkubacije.

Klasične tegobe kojima počinje da se ispoljava ova bolest su grčevi mišića vilice i lica koji mogu da dovedu do izgleda lica poput zlog grča. Dolazi i do grčenja ostalih mišića u telu, poput vrata, grudi, leđa i stomaka. Ovi grčevi, poznati kao tetanija, mogu biti dovoljno jaki da dovedu do pucanja mišića i fraktura kostiju. Česti su i opšti simptomi poput povišene temperature, glavobolje i problema sa disanjem. Bolest se, nažalost, često završava smrtnim ishodom kod nevakcinisanih ljudi te Vam preporučujemo da se, ukoliko već niste, vakcinišete protiv Tetanusa.

Šta treba da znam o tetanus vakcini?

Vakcinacija protiv Tetanusa rutinski se sprovodi u detinjstvu DiTePer vakcinom. Poslednja doza se prima sa 14 godina te se smatra da zaštita važi narednih 10 godina. Nakon povrede vakcinu treba da prime osobe koje nisu potpuno imunizovane ( nisu primljene sve doze prema obaveznom kalendaru vakcinacije, ukoliko je prošlo više od 10 godina od poslednje doze vakcine i koje nemaju dokaz o vakcinaciji), kao i sve osobe koje bi preventivno trebale da se vakcinišu u periodu na 10 godina. Ukoliko osobe nisu potpuno imunizovane vakcina se prima u 3 doze ( prva odmah nakon povrede, druga nakon mesec dana, a treća najranije nakon šest meseci od druge doze). Takođe, u prvih 48h od povrede neophodno je primanje antitetanusnog imunoglobulina, koji se prima u jednoj dozi.

vakcinacija tetanus

U OB New Hospital je svakodnevno moguća obrada zadobijenih rana kao i potpuna zaštita od Tetanusa. U slučaju povrede, ako niste sigurni da li je nastala povreda podložna za razvoj infekcije možete da nas kontaktirate na brojeve telefona 021/3000 505 i 069/ 8400 505 kako biste se sa našim lekarima posavetovali.

dr Tamara Gavrić lekar opšte prakse New Hospital

 

Dr Tamara Gavrić
Lekar opšte prakse
OB New Hospital

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

operaciona sala opše bolnice new hospital

NEW Hospital oborio rekord u martu: 185 uspešnih operacija!

Opšta bolnica NEW Hospital ponosno objavljuje da je u martu mesecu oborila rekord u broju operacija, sa neverovatnih 185 uspešno obavljenih operacija. Ovo dostignuće je…

Pročitaj više >
urgentna traumatologija ortopedija

Urgentna traumatologija – Besplatne konsultacije ortopeda-traumatologa putem maila

Užurbani ritam života zahteva brze, efikasne odgovore kada je reč o Vašem zdravlju. Zato vam predstavljamo novu uslugu Opšte bolnice NEW Hospital – Urgentna traumatologija.

Pročitaj više >
Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital

Opšta bolnica NEW Hospital u Novom Sadu već 2 godine predstavlja značajnu prekretnicu u zdravstvu u regionu. Ova bolnica je svedočanstvo kontinuirane posvećenosti pružanju vrhunske…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻