New Hospital Logo

Prevencija alergije i odvikavanje od kapi za nos

Simptomi alergije na polen

Nalazimo se u periodu godine koji je tipičan za pojavu sezonskih alergija. Kraj leta je karakterističan po tome da se javljaju simptiomi kao posledica dejstva polena iz grupe korova. Glavni simptomi na koje se pacijenti žale to je kijanje koje se javlja u napadima. Znači to nije pojedinačno, jedan ili dva puta, nego pet deset ili više puta. Prisutna je pojačana sekrecija iz nosa koja je uglavnom bistrog karaktera. Sledeći simptom koji je vrlo često prisutan to je osećaj svraba koji može biti lokalizovan na nivou nosa ali ne retko je zahvaćeno i područje očiju odnosno osećaj svraba u ždrelu ili ušima ili generalizovano po celoj koži. Najteži simptom koji je prisutan kod ovih tegoba je osećaj zapušenosti nosa. Znači pacijenti ne mogu da dišu na nos, alternativno disanje, disanje na usta. Taj simptom se naziva nazalna opstrukcija ili nazalna blokada.

Negativni efekti upotrebe kapi za nos

Pogledajte video na našem Youtube kanalu

U želji da što pre reše taj problem, bez saveta stručnih lica, uz pomoć nekih preporuka, konsultacija, saveta sa interneta, pacijenti ne tako retko pribegavaju upotrebi kapi za nos, preciznije dekongestivnih kapi čija je svrha da se skupi sluznica nosa, krvni sudovi lokalizovani u nosu i vremenom se u roku od nekoliko minuta disanje na nos uspostavlja normalno. Međutim, ove kapi imaju nekoliko mana. Prvo njihova upotreba je limitirana u trajanju od nekoliko dana, 10 dana, 15 dana maksimalno i to u zavisnosti od koncentracije. Modernije kapi se koriste na 12 sati. Postoji fenomen koji se zove rebound efekat, znači, nos je otpušen nekoliko sati, ali posle prestanka tog dejstva počinje zapravo pojava istih simptoma koji su i bili razlog upotrebe dekongestivnih kapi. Sledeće, kroz izvestan vremenski period sluznica nosa postaje oštećena, postaje suva, vulnerabilna. Krvni sudovi su toliko krti da malte ne na dodir dolazi do krvarenja iz nosa, stručno to zovemo epistaksa. Onda nastaje i sledeći problem, a to je rešavanje krvarenja iz nosa. Ono što je možda najveći problem, dugoročno gledano, to su kardiotoksični efekti ovih kapi koji uglavnom mogu da utiču na poremećaj srčanog ritma.

Rešavanje problema zavisnosti od kapi za nos

Odvikavanje od upotreba kapi za nos zahteva jednu istrajnost. Kod pravilne primene, kod doslovnosti nije potreban dugačak vremenski period ali postoje i medikamenti koji se koriste da bi se taj proces ubrzao. Potrebno je u svakom slučaju koristiti neki od preparata koji će odnegovati sluznicu nosa,. Na tržištu postoje i masti koje takođe ubrzavaju obnavljanje nazalne sluznice. U koliko to nije dovoljno onda pacijentu moramo primeniti internazalne kortikosteroide. Dovoljna je primena jedan put dnevno, u težim slučajevima dva puta dnevno ali zbog velike lipofilnosti sporose oslobađaju i njihovo terapisko dejstvo je samim tim i produženo. Potrebno je nekoliko kontola u trajanju od nekoliko nedelja i u najvećem broju slučajeva je efekat zadovoljavajući.

Prick metoda alergijskog testa

Imali ste prilike da vidite u videu kako se demonstrira izvođenje kožnog testa prick metodom, znači metodom uboda na unutrašnjoj strani podlaktice. Prethodno je koža dezinfikovana i ta metoda predstavlja zlatni standard u postavljanju dijagnoze kod sumnje u prvom mestu na inhalatornu alergiju. Na sledećem mestu su to venomi insekata i na nutritivnu alergiju. Kod ispitivanja kožnih alergija se rade druge vrste testova i to je više u domenu za dermatologe. reakcija, zbnači toje in vivo ispitivanje. Reakcija uz očitavanje traje 15 do 20 minuta i metoda pripada grupi prvog tipa alergijske reakcije. Šta to znači? Da se odvija kontak između alergena i ćelija koje učestvuju u procesu inflamacije. Na prvom mestu su to mast ćelije uz učešće imunoglobina iz klase IgE.

Zakažite pregled u Opštoj bolnici New Hospital

Opšta bolnice New Hospital otvorena je svakog dana od 8 do 20h. Preglede možete zakazati preko telefona 021/3000 505 ili klikom na baner.

Prim. dr Jasna Jovićević

Spec. ORL, alergolog

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻