New Hospital Logo

Povišena temperatura kod dece

Povišena temperatura je jedan od najčešćih pokazatelja narušenog zdravstvenog stanja deteta, a svakako najčešći razlog za brigu roditelja. U ovom tekstu želimo da odgovorimo na pitanja i dileme koje neretko imaju roditelji mališana sa povišenom telesnom temeperaturom.

Zašto se javlja?

Povišena temperatura predstavlja reakciju organizma na stres, najčešće na neki patogen (bakteriju, virus…), koji se nalazi u samom organizmu. Ona je rezultat, ali i način aktivacije odbrambenih sistema kojima se naš organizam bori protiv mikroorganizama koji ga ugrožavaju.

Kako se meri?

Dva najčešće primenjivana načina merenja temperature su „ispod pazuha“, odnosno merenje aksilarne temperature, i „u guzi“, odnosno merenje rektalne temperature.

Klasičnim staklenim toplomerima, koji su i najpouzdaniji, potrebno je oko 3-5 minuta da bi izmerili tačnu vrednost telesne temperature, dok noviji, digitalni, imaju indikatore koji signaliziraju da je merenje završeno.

Prilikom posete Vašem pedijatru bitno je napomenuti kako je temperatura merena, jer postoji normalna razlika od oko 0,5C između temperature merene aksilarno i one merene rektalno.

Izmerene vrednosti

36-37C – normalna temperatura

37-37,5C – subfebrilnost, „podtemperatura“ u bukvalnom prevodu, povišena temperatura koja to zapravo nije – često ume da bude uzrokovana fiziološkim procesima u organizmu i spoljnim uticajima, a bez postojanja aktivne infekcije

37,5-38,5C – umerena febrilnost

38,5 i više – visoka febrilnost

Kada skidati povišenu temperaturu?

Telesnu temperaturu do 38,5C zovemo „dobrom“ temperaturom. To je način na koji se naš organizam bori protiv infektivnog agensa i do te temperature nije preporučeno korišćenje lekova protiv povišene temeprature. Izuzetak od ovog pravila su deca koja su ranije imala febrilne konvulzije, kao i određena stanja koja će prepoznati Vaš pedijatar i tada Vam ipak preporučiti da detetu date lek iako temperatura ne prelazi granicu od 38,5C.

Kako skidati povišenu temperaturu?

Lekovi koji se daju za spuštanje povišene temperature se nazivaju antipiretici. Dve najčešće korišćene supstance su ibuprofen (brufen) i paracetamol. Ovi lekovi se proizvode u formi sirupa, rektiola (čepića) i tableta. Od uzrasta Vašeg deteta i propratnih tegoba koje ima zavisi koju formu leka primenjujemo.

U retkim slučajevima zapaljenski odgovor u organizmu je toliko jak da ne dolazi do pada temperature na primenu leka ili dolazi do ponovnog skoka nakon manje od 3 sata od primene leka. U tim slučajevima koristimo frikcije, odnosno rashlađivanje deteta mlakom vodom. Najjednostavniji način za to je da dete stavite u kadicu sa mlakom vodom i lagano ga tom vodom posipate po telu, odnosno tuširate u kadi.

Kako se doziraju lekovi i koliko često smemo da ih dajemo?

Preporučena doza paracetamola je 15mg/kg telesne težine, dok je za ibuprofen preporučena doza 10 mg/kg telesne težine. Da ne biste morali svaki put da računate biće dovoljno da zapamtite sledeće: kada su u pitanju kod nas  dostupni sirupi paracetamola, treba da date detetu  u mililitrima upola od njegove kilaže. Isti princip i doziranje važi i za pakovanja ibuprofena koncentracije 100mg/5ml, dok ibuprofena od 200mg/5ml dajemo ¼ telesne težine u mililitrima.

I ibuprofen i paracetamol, ukoliko ima potrebe, možemo da dajemo na svakih 6 sati pojedinačno, odnosno, na svaka 3 sata naizmenično.

Kako primeniti lek?

Manjoj deci se sirupi najčešće daju uz pomoć šprica ili graduisane kašičice koja ide uz lek. Neretko deca odbijaju da prihvate sirup. U takvim situacijama bi nam od pomoći mogao biti trik da lek iz šprica lagano damo detetu uz obraz, tačnije u „džep“ između obraza i desni jer će na taj način najmanja količina leka doći u dodir sa receptorima na jeziku deteta. Iz istog razloga, ukoliko lek dajemo kašičicom, preporučljivo je sam lek dati na drugu polovinu, odnosno donju trećinu jezika.

Kada je u pitanju primena „čepića“, potrebno je detetu raširiti guzu, vrh čepića umočiti u kremu koju inače koristimo za negu deteta, aplikovati čepić i nakon toga pritisnuti guzu 20-30 sekundi kako ne bi došlo do refleksnog izbacivanja čepića.

Šta ako dete ispljune ili povrati lek?

Ukoliko dete ispljune lek odmah nakon davanja, dozovljeno je ponoviti dozu leka i eventualno primeniti drugačiju tehniku davanja. Ukoliko dete povrati lek odmah ili do 15 minuta nakon davanja, možete slobodno da ponovite dozu. Ukoliko je povraćanje uporno, treba razmotriti davanje rektiola, odnosno čepića.

 

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻