New Hospital Logo

NEW Hospital hirurzi isprobali nove tehnologije

Protekle nedelje u Opštoj bolnici New Hospital, u saradnji sa stručnim timom kompanije Amnotec, prezentovana je veoma aktuelna savremena tehnika vizualizacije prokrvljenosti organa upotrebom specijalnih Veqtron kamera za endoskopsku i otvorenu hirurgiju, u kombinaciji sa kontrastnim sredstvom indicijanin grin (indocyanine green – ICG). Ova supstanca se dobro rastvara u krvi nakon čega fluorescira, tako  da  krvni sudovi mogu da se vizualizuju  upotrebom posebnih kamera.

Tehnika se koristi kako bi se ocenila vitalnost krajeva prilikom kreiranja crevnih anastmoza i time sprečio potencijalni nastanak komplikacija uzrokovanih neadekvatnom prokrvljenošću tkiva, kao što su fistulizacije ili dehiscijencije anastomoza. Poslednjih godina ova tehnika je okupirala pažnju velikog broja hirurga širom sveta i do danas je više stručnih asocijacija iznelo preporuke za rutinsku upotrebu ICG u proceni vaskularizacije kod laparoskopskih operacija debelog creva, kao što je i Evropska asocijacija endoskopskih hiruga – EAES (European Association of Endoscopic Surgeons).

Druga upotreba ICG tehnike je u mapiranju limfnih čvorova zahvaćenih metastatskim promenama kod tumora u maloj karlici, prventsveno ginekoloških organa. Precizno otkrivanje zahvaćenih limfnih čvorova omogućava postizanje adekvatnog stepena radikalnosti prilikom onkoloških operacija, bez suvišne limfadenektomije, čime se izbegavaju neželjeni efekti ekstenzivnih intervencija uz postizanje neophodne radikalnosti.

Prilikom demonstracije u našoj bolnici prikazan je još jedan novi vid primene ICG tehnike kod operacija na jetri i žučnim putevima. Radi se o mogućnosti da se prikažu putanje žučnih puteva i krvnih sudova u predelu hilusa jetre, tj. hepatoduodenalnog ligamenta, čime se omogućava odlična orijentacija u odnosu na anatomske varijacije koje su veoma česte u ovoj regiji, te se na taj način sprečavaju akcidentalne povrede krvnih sudova i žučnih vodova i doprinosi bezbednosti pacijenata prilikom operacija žučne kese.

Osnovni princip u pružanju zdravstvenih usluga u bolnici New Hospital je bezbednost pacijenata, a to je ujedno i osnovni razlog kontinuiranog usvajanja savremenih procedura koje pružaju veću sigurnost u našem radu. Verujemo da će nakon neophodnih administrativnih formalnosti ICG tehnika uskoro imati rutinsku primenu u našoj ustanovi.

 

Dr sci. med. Aleksandar Gluhović, spec.opšte hirurgije

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻