New Hospital Logo

Ne preskačite pregled lekara opšte prakse

Jesen donosi infekcije

S početkom jeseni i promenljivih vremenskih uslova, dolaze nam i promene u svakodnevnom načinu života. Sve više vremena provodimo u kolektivima i u zatvorenom prostoru, a sve je manje aktivnosti na otvorenom. Ove čininjenice idu u prilog razvoju i širenju respiratornih infekcija i drugih infektivnih bolesti. Međutim, poslednje dve godine zbog epidemiološke situacije to znači da se pored uobičajenih virusnih infekcija za naše podneblje, povećava i rizik od prenošenja i oboljevanja od COVID19.

Danas nam je poznato da postoji više rezličitih sojeva SARS Cov2 virusa, koji daju različitu kliničku sliku, te često svojim simptomima poput proliva, mučnine, povraćanja daju sliku infekcije stomačnim viursima, koji su pored respiratornih infekcija glavna “boljka” po povratku dece u vrtiće i škole.

Ovo su razlozi što pacijenati sada imaju veći strah od “dijagnoze”, pa na pregled dolaze vidno zabrinuti, kako za sebe tako i za svoje najbliže. Ponekad pacijenti nisu potpuno sigurni koje tegobe zaista osećaju, opterećeni sa previše informacija koje im pristižu sa svih strana, preispituju svaki simptom više puta…

Nije svaka prehlada korona

Ukoliko primetite da osećate simptome kao što su bol u grlu, kašalj, malaksalost, mučnina, proliv, ili ako imate povišenu telesnu temperaturu:

  • Ne strahujete – postoje i druge infekcije blagog toka koje su tu među nama godinama unazad, te mogu nalikovati COVID-19, a koje se prilično lako leče i ne nose sa sobom velike rizike po zdravlje.
  • Izbegavajte da se lečite samostalno kako biste izbegli moguće komplikacije po zdravlje.
  • Nosite zaštitnu masku i smanjite kontakte.
  • Javite se na pregled lekaru opšte prakse.
  • Detaljno opišite svoje tegobe lekaru – on će Vas saslušati i dati Vam dovoljno vremena da izrazite svoju zabrinutost.
  • Lekar će na osnovu Vaših simptoma i fizikalnog pregleda odlučiti da li je potrebna dopunska dijagnostika (u vidu laboratorijskih nalaza krvi, urina, radioloških snimanja…).
  • Nakon uvida u celokupno zdravstveno stanje lekar će proceniti da li ste kandidat za testiranje na COVID19 i kojom vrstom analize-testa (brzi antigenski test, PCR…).
  • Na osnovu postavljene dijagnoze lekar će Vam ordinirati terapiju koja je prilagođena Vašem zdravstvenom stanju.
  • Za vreme i nakon lečenja potrebno je doći na kontrolni pregled.

Zašto je kontrolni pregled obavezan?

Kontrolni pregledi igraju ključnu ulogu u ovakvim slučajevima ne bi li Vaše zdravstveno stanje bilo propraćeno i terapija korigovana pravovremeno. Osim toga, dolasci na kontrolu su važni kako biste se osetili zaštićeno, uvereni da Vaš opravak teče u pravom smeru i kako biste od lekara dobili adekvatan savet kako da nadalje sprečite pojavu bolesti i unapredite svoje zdravstveno stanje.

Važno je i naše mentalno zdravlje

U doba epidemije svako od nas je bio prinuđen da izađe iz svoje zone komfora, što se u velikoj meri odrazilo i na mentalno zdravlje. Posledica toga je sve sveća zabrinutost pacijenata zbog mogućnosti oboljevanja od Covid19, ali i negiranje mogućnosti oboljevanja od drugih, kako zaraznih, tako i nezaraznih bolesti, što dovodi do zapostavljanja ostalih stanja, a to može nositi ozbiljne posledice po zdravlje. Zato je na nama lekarima da Vam pružimo savet kako da aktivno učestvujete u očuvanju svog zdravlja, kroz fizičku aktivnost, redovan san, adekvatnu i redovnu ishranu, odlaske na preventivne preglede, sprovođenje mera prevencije, ali i kroz podizanje svesti o značaju mentalnog zdravlja i njegovog uticaja na opšte fizičko zdravlje.

Dr Kristina Stanisavljev, lekar opšte prakse

 

 

 

 

 

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻