New Hospital Logo

Lasersko uklanjanje vena u bolnici NEW Hospital

Šta je EVLA laserski tretman vena?
Lasersko uklanjanje vena – EVLA (endo venous laser ablation), ili endovenski laserski tretman, podrazumeva minimalno invazivnu proceduru za lečenje proširenih, odnosno varikozno izmenjenih vena.
Tretman je baziran na potpunom zatvaranju vene primenom dejstva laserske energije na unutrašnji zid vene. Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji (uz eventualnu podršku analgosedacije).
Pod ultrazvučnom kontrolom se plasira laserska sonda (fiber) u venu koju želimo da tretiramo. Potom se aplikuje lokalni anestetik i laganim izvlačenjem laserske sonde postiže se ravnomerno raspoređivanje laserske energije duž vene. Laserska sonda proizvodi veliku količinu toplotne energije u veni koja dovodi do njenog skvrčavanja i zatvaranja. Na ovaj način se obolelo vensko stablo isključuje iz cirkulacije, čime se rešava i negativan efekat venskog refluksa. U daljem toku operacije preostali varikoziteti se uklanjaju kroz minimalne kožne incizije, dok se većina kapilara sama povuče u postoperativnom periodu.
Kako teče oporavak nakon operacije?
Oporavak je znatno brži u odnosu na klasičnu operaciju vena. Ne zahteva ostanak u bolnici jer su moguće komplikacije (kao npr. krvarenje, hematomi, infekcija rane), svedene na minimum, zbog čega je ova metoda postala izuzetno popularna širom sveta i praktično istisnula iz upotrebe klasičnu operaciju.
Uobičajeno bolovanje traje od 3-14 dana, a u dogovoru sa operaterom na posao se može ići već sledeći dan. Prvu kontrolu savetujemo nakon 3 dana, potom nakon 7 dana (10. dan od operacije), kada skidamo konce, a nakon toga jednom godišnje. Kompresivna čarapa se nosi mesec dana, a od druge noći ove čarape se skidaju prilikom spavanja. U tom periodu savetujemo lagane šetnje ili vožnju biciklom sa bandažom.
Bolesnik se mora prvih nekoliko meseci kloniti vrućine, težih fizičkih aktivnosti i dizanja težeg tereta.
U bolnici NEW Hospital laserske operacije vena obavlja dr Slavko Budinski, specijalista vaskularne hirurgije.
Za sve informacije i zakazivanje pozovite naš Call centar: 0800 400 505

Popularni tekstovi


Mamografija u OB NEW Hospital: Briga o Vašem zdravlju počinje sada!

Pročitaj više >

Savremeni pristup lečenju i savremene metode lečenja hirurškim putem – dr Aleksandar Andrić

Pročitaj više >

Opšta bolnica NEW Hospital obara rekorde u aprilu

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti