New Hospital Logo

Klima uređaji: Nevidljivi izvor zdravstvenih problema?

Klima uređaji su postali neizostavan deo naših života, naročito tokom vrućih letnjih meseci. Međutim, ovi uređaji mogu doneti i neke neželjene zdravstvene probleme, kako je nedavno istakao Aleksandar Hornjak, lekar opšte prakse, u reportaži koju je pripremila Radio Televizija Vojvodine (RTV).

Iako se često zaboravlja na potencijalne negativne uticaje klima uređaja na zdravlje, Hornjak nas podseća na prilično očigledne simptome koje mnogi od nas mogu prepoznati. „Isušuje se sluzokoža nosa, sluzokoža usta i ovo zapravo smanjuje lokalni imunitet na ovim mestima i stvaraju se neka ulazna vrata za prodor mikroorganizama, znači za prodor bakterija, virusa, gljivica,“ objašnjava on.

Ovakvo stanje može da dovede do brojnih neugodnosti, uključujući kašljanje, kijanje, curenje nosa i druge respiratorne tegobe, naročito nakon dužeg boravka u klimatizovanim prostorijama. Ukoliko ste se ikada zapitali zašto nakon dugog dana provedenog u klimatizovanom prostoru imate osećaj suvoće u grlu ili nosu, ili čak počinjete da kašljete ili kijate, ovo bi mogao biti odgovor.

Ali to nije sve. Hornjak ukazuje i na druge probleme koji mogu biti vezani za upotrebu klima uređaja, kao što su bolovi u leđima, vratu i ukočenost. „Bolovi koji često budu dovoljno jaki da se onemogućava normalan svakodnevni život. To su uglavnom bolovi na koje lekovi koje možemo da kupimo u apoteci, bez recepta ne deluju dovoljno,“ dodaje on.

Prema njegovim rečima, ove tegobe mogu se pojaviti zbog direktne izloženosti hladnom vazduhu koji klima uređaj ispušta, a koji može dovesti do grčenja mišića, a samim tim i do bola.

Ova saznanja mogu biti od velike važnosti za sve nas koji provodimo mnogo vremena u klimatizovanim prostorima, posebno sada tokom letnjih meseci. Iako klima uređaji donose olakšanje od vrućine, neophodno je imati na umu i potencijalne zdravstvene rizike koje sa sobom nose. Uvek se preporučuje umerena upotreba ovih uređaja, redovna kontrola i čišćenje, kao i konsultacija sa zdravstvenim stručnjacima ukoliko primetite bilo kakve simptome.

 

Prijavite se

* indicates required

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻