New Hospital Logo

Keloidi i hipertrofični ožiljci

Keloidi i hipertrofični ožiljci su kutani pseudotumori  koji nastaju usled povećane aktivnosti fibroblasta tokom reparacije tkiva, posle trauma kože.

Keloidi se javljaju na mestu povrede (operativne rane, opekotine, vakcinacije, upalne promene kože), kada reparacija tkiva prelazi granice oštećenja, ali mogu nastati i spontano, kao i kod predisponiranih osoba sa aknama (neki pacijenti sa nodulocističnim aknama na leđima i grudima mogu da razviju brojne keloide).

Predilekciona mesta za nastanak keloida su ušne školjke, ramena, gornji deo leđa i grudi. Keloidi se javljaju posle 3-4 meseca od povrede, a nekada mogu i godinama kasnije da nastanu, njihova evolucija može da traje mesecima pa i godinama, a kada se okonča oni postaju pigmentovani, izrazito čvrsti, asimptomatski.

Hipertrofični ožiljci nastaju posle jednog meseca od povrede, ivica im je ravna, ne prelaze granice oštećenja, a regresija ka normalnom ožiljku počinje posle 3 meseca.

Keloidi se šire van granica povrede, postupno u vidu pseudopoda, obično su stabilni, bez tendencije povlačenja.

Keloidi mogu imati čvorast ili vrpčast izgled, ali mogu biti i sasvim nepravilni. Oni su tvrdi, glatke i sjajne površine, svetlocrveni ili pigmentisani.

Lečenje može biti konzervativno i hirurško.

Konzervativno lečenje  uključuje emolijense, silikonske gelove i kreme, silikonski scar patch, intralezionalno ubrizgavanje Kenaloga i Efudixa, krioterapiju, radioterapiju, laseroterapiju, kompresivne zavoje i oralne odn. topikalne inhibitore sinteze kolagena.

Intralezionalne injekcije triamcinolona , na 3 ili 6 nedelja se ubrizgavaju u sam ožiljak, nakon čega ožiljak biva manji i mekši.

Korisno je 24h pre ubrizgavanja glukokortikoida, ožiljak tretirati tečnim azotomnda bi omekšao (kombinovana terapija, krioterapija i Kenalog injekcije).

Hirurška ekscizija sa ubrizgavanjem steroida u ekscizione rubove značajno smanjuje mogućnost pojave recidiva.

Ove vrste ožiljaka uspešno možete tretirati u bolnici NEW Hospital.

Za sve informacije i zakazivanje pregleda i tretmana pozovite naš Call centar: 0800 400 505

Dr Mirjana Elhag, specijalista deramtovenerologije

Popularni tekstovi


dijareja prolivi kod dece

Dijareja kod dece

Pročitaj više >

Uspešna prva polovina 2024. godine u Opštoj Bolnici NEW Hospital

Pročitaj više >

vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻