New Hospital Logo

Kako se boriti sa krpeljima

Krpelji su vrsta parazita koji se hrane krvlju životinja i ljudi. Na našem podneblju oko 30% svih krpelja zaraženo je bakterijom koja se naziva Borelia burgdorferi, izazivačem lajmske bolesti. Osim pomenute, krpelji mogu biti prenosioci mnogih drugih bolesti, te je od izuzetne važnosti adekvatno se zaštiti i blagovremeno započeti lečenje ukoliko do bolesti dođe.

Šta raditi ukoliko dođe do ujeda?

Ujed krpelja je bezbolan, te se vrlo lako može prevideti. Često se krpelj na koži primeti tek kada se napije krvi i poraste. Vrlo je važno da potražite stručnu medicinsku pomoć ako primetite krpelja na koži.

Ne treba sami da pokušavate da ga uklonite, niti ga treba tretirati hemijskim sredstvima poput benzina, alkohola, acetona. Neadketvatno uklanjanje i tretiranje raznim sredstvima pogoduje bržem razvoju infekcije i razvoju komplikacija na samom mestu ujeda.

Kako bi se sprečio razvoj infekcije Boreliom burgdorferi, od velikog značaja je ukloniti ga u prvih 24 sata od ujeda. Što se duže krpelj nalazi na koži, šanse za infekciju se povećavaju.

Kako prepoznati znake i simptome lajmske bolesti?

Lajmska bolest prolazi kroz tri stadijuma.

Prvi znaci infekcije javljaju se od  3. do 30. dana od ujeda zaraženim krpeljom. Kao prvi znak infekcije, javlja se erythema migrans. U pitanju je kožna promena koja se opisuje kao crvena papula. Ona se vremenom širi i bledi od centra ka spoljašnosti u koncentričnim krugovima, podsećajući na metu. Može biti velika od 5 do 50 cm. Promena se može javiti na mestu ujeda ali i na bilo kom delu tela.

U tom stadijumu se mogu javiti povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost, uvećani limfni čvorovi. Daljim napredovanjem bolesti razvijaju se teži simptomi poput bolova u mišićima i zglobovima, poremećaj srčanog ritma, razvoj meningitisa, encefalitisa i encefalopatije.

Kako sprečiti ujed krpelja?

Treba izbegavati boravak u predelima sa bujnom vegetacijom, izletišta i proplanke na kojima se čuvaju domaće životinje. Pre odlaska u prirodu neophodno je na kožu naneti repelente – zaštitna sredstva protiv ujeda krpelja i insekata. Preporučuje se odevanje svetlije garderobe koja u potpunosti prekriva ruke i noge. Nakon boravka u prirodi, temeljno pregledati celo telo i garderobu.

Dr Kristina Stanisavljev, lekar opšte prakse

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻