New Hospital Logo

Hirurgija štitne žlezde

Bolesti štitne žlezde su među najčešćim oboljenjima današnjice. Procenjuje se da oko 35% svetske populacije ima neku vrstu promena na štitnoj žlezdi. Javlja se češće u ženskoj populaciji. Štitna žlezda (tiroidna žlezda), nalazi se u prednjem delu vrata, smeštena na disajnom putu i lako je dostupna pregledu. Ona je zadužena za proizvodnju hormona koji regulišu metabolizam, tako da ga poremećaji u njenom radu ubrzavaju ili usporavaju. Simptomi poremećaja mogu biti raznovrsni, nekad i veoma neprijatni.

Razlozi za operaciju su u njenoj povećanoj fukciji koja ne reaguje na primenu terapije, kompresivne tegobe pri disanju, gutanju, a ponekad i gubitak glasa ili promuklost. Takođe pri smanjenoj fukciji, koja je obično praćena pojavom čvorova unutar žlezde, tzv. hladnih nodusa koji predstavljaju potencijalni malignitet. Vrlo često je pojava nodusa praćena autoimunim bolestima štitnjače koji su se pokazali kao predznaci za maligna oboljenja štitnjače.

Svaku sumnju na karcinom štitne žlezde je potrebno veoma ozbiljno tretirati. Mnogi slučajevi karcinoma tiroideje su trajno izlečeni operacijom kada su se pacijenti javili u ranim stadijumima bolesti. Promene koje su sumnjive su najčešće čvršće konzistencije i mogu da se šire prema limfnim čvorovima.

Operacija štitne žlezde traje od 45 minuta do dva sata i izvodi se u opštoj anesteziji uz minimalni rez, uz obaveznu ex tempore dijagnostiku. Pacijent ostaje u bolnici jedan ili dva dana, nema skidanja šavova. Komplikacije kod operacije štitne žlezde su veoma retke. Najčešće se radi o privremenoj promuklosti. Prve dve nedelje nakon operacije se preporučuje uzdržavanje od fizičke aktivnosti i naprezanja.

Većina pacijenata kaže da su nekoliko dana nakon operacije prestali svi neugodni simptomi koje su do tada trpeli. Pacijenti se vraćaju normalnom životu, bez ograničenja, a žene mogu da se odlučuju na rađanje bez bojazni po zdravlje ploda.

U Opštoj bolnici NEW Hospital moguća je preoperativna priprema pacijenata, operativno lečenje štitne žlezde, kao i postoperativno praćenje.

Prim. dr Ivan Majdevac, spec. opšte hirurgije – onkolog

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻