New Hospital Logo

Ekran je (ne)prijatelj deteta

Rano detinjstvo (do uzrasta od 5 godina) je period ubrzanog fizičkog i intelektualnog razvoja deteta, kao i period u kom deca stiču brojne navike koje će ih pratiti dalje kroz život.

Sa razvojem digitalnih tehnologija i naši životi sve više poprimaju digitalnu formu na uštrb fizičke aktivnosti i društvenih interakcija kroz nju. Sedentarno vreme (vreme provedeno bez fizičke aktivnosti), smatra se glavnim faktorom rizika za nastanak gojaznosti i drugih bolesti koje je prate (hipertenzija, dijabetes…).

Prema istraživanjima u SAD deca uzrasta 8-12 godina provode pred ekranima (moblinog telefona, kompjutera, televizora), prosečno 4-6 sati, dok kod tinejdžera takve aktivnosti oduzimaju i do 9 sati dnevno. I ako provođenje vremena pred ekranom može da bude edukativno i zabavno, previše vremena sa sobom nosi brojne negativne posledice. Neke od tih posledica, a ujedno i posledice koje se među prvima javljaju i uočavaju su:
-usporen razvoj govora
-problemi sa spavanjem
-problemi u socijalizaciji sa porodicom i prijateljima (dete se povlači u “svoj svet”, odnosno u „svetove“ sa ekrana)
-lošije ocene u školi
-česte promene raspoloženja
-nebriga o sebi

Kako bi se sprečile neželjene posledice prekomerne upotrebe ekrana Svetska zdravstvena organizacija je izdala preporuke po kojima:

-Deca mlađa od godinu dana treba da najveći deo dana, kada su budna, provode u igri na tvrdim podlogama, od čega najmanje 30 minuta u položaju na stomaku
-Ne bi trebalo da budu “vezana” u kolicima, hranilici, nosiljci više od sat vremena u kontinuitetu i ne bi trebalo da provode vreme za ekranom.
-Deca starija od godinu dana treba da provedu najmanje 3 sata u fizičkoj aktivnosti različitog intenziteta. Za one mlađe od dve godine se ne preporučuje provođenje vremena pred ekranom (osim u slučaju video poziva sa roditeljima i najbližom rodbinom), dok je za decu stariju od 2 godine preporučeno vreme pred ekranom najviše do sat vremena dnevno.

Neke od najjednostavnijih stvari koje možemo lako da primenimo u “borbi protiv ekrana” su:

-ekrane ne koristimo kao sredstvo za smirenje kod najmanje dece
-u toku porodičnih obroka nema televizije, tableta, telefona
-gasimo sve ekrane 30-60 minuta pre odlaska na spavanje
-korišćenje “roditeljske kontrole” za uređaje koje koriste deca

Nerealno je očekivati da dete neće provoditi vreme pred ekranom. Na Vama je da to njihovo vreme isplanirate, pažljivo izaberete sadržaje koji će im biti dostupni, pokušate da izaberete sadržaje koji su edukativni i za njihov uzrast primereni, kao i da, kada dete poraste, razgovarate sa njim o sadržajima koje je gledalo, istaknete i podržite pozitivne stvari koje su viđene, a skrenete pažnju i obrazložite one loše i na taj način pozitivno utičete na razvoj njegove ličnosti.

Naučno je dokazano da fizička aktivnost podstiče intelektualni razvoj deteta. Više vremena provedenog u fizičkoj aktivnosti, manje vremena za ekranom i dobar i kvalitetan san doneće mnoge benefite za fizičko, psihičko i opšte stanje Vašeg deteta i porodice u celini, a to je svakako nešto čemu treba težiti i oko čega se vredi potruditi.

Popularni tekstovi


doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

NEW Hospital: Rekordnih 52 operacija nedeljno u maju!

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻