New Hospital Logo

CT Enterografija: Detaljan pregled creva

CT enterografija je dijagnostički postupak koji se koristi za detaljan pregled creva, posebno tankog creva. Radi se uz pomoć napredne tehnologije računarske tomografije (CT), koja omogućava detaljno snimanje unutrašnjosti tela i vizualizaciju organa i struktura.

msct opšta bolnica new hospital

Priprema za CT enterografiju je važan korak koji pacijent treba da sledi kako bi se osigurali tačni i pouzdani rezultati pregleda. Dan pre pregleda, preporučuje se konzumiranje lagane hrane, dok se na dan pregleda ne sme jesti. Pacijent treba da uzme svoju redovnu terapiju, a dozvoljeno je konzumiranje vode.

Pacijent treba da dođe u bolnicu 45 minuta pre zakazanog termina pregleda, sa kompletnom dokumentacijom i nalazima uree i kreatinina u krvi. Nakon prijema, pacijent će dobiti tri čaše kontrastnog sredstva, što čini ukupno oko 1500 ml vodenog rastvora Manitola. Ovo kontrastno sredstvo se pije tempom koji odredi rtg tehničar, u prostoriji ispred CT kabine.

ct skener new hospital

Sam pregled se obavlja u položaju ležanja na stomaku i sastoji se od nativne i postkontrastne faze pregleda. U postkontrastnoj fazi se koristi intravenski kontrast kako bi se jasno vizualizovali organi i strukture creva. Ukupno trajanje pregleda ili snimanja je oko 15 minuta.

CT enterografija je važan dijagnostički alat koji omogućava detaljan pregled creva, identifikaciju patologija i planiranje odgovarajućeg lečenja. Uz pažljivu pripremu i stručnost medicinskog osoblja u Opštoj bolnici NEW Hospital, pacijenti mogu očekivati kvalitetan i precizan pregled.

Popularni tekstovi


vanja vaila vajagić terapije i mentalno zdravlje

Anksiozni poremećaji i traume

Pročitaj više >

doziranje leka kod dece ibuprofen ili paracetamol

Doziranje sirupa za temperaturu kod dece (ibuprofen ili paracetamol)

Pročitaj više >

Kontinuirana promocija projekta EINSTEIN od strane predstavnika Opšte bolnice New Hospital

Pročitaj više >

Podeli: fb li tw email

Slične vesti

OB NEW Hospital: specijalna ponuda – 10% popusta na radiološke preglede

Opšta bolnica NEW Hospital sa zadovoljstvom najavljuje specijalnu akciju za sve naše pacijente. Od 1. februara do 31.marta, imaćete priliku da ostvarite 10% popusta na…

Pročitaj više >
Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻