New Hospital Logo
deco

Zamena trahealne kanile

ORL

Zamena trahealne kanile

se obavlja kada pacijent ima postavljenu trahealnu kanilu (takođe poznatu kao traheostoma) zbog problema s disanjem, a kanila treba da se promeni iz različitih razloga, kao što su održavanje higijene, sprečavanje začepljenja ili zamena oštećene kanile. Trahealne kanile su medicinske cevčice koje se postavljaju u traheju (dušnik) kako bi omogućile pacijentima da dišu kada im je disanje otežano ili onemogućeno usled različitih medicinskih stanja.

Evo kako obično izgleda postupak zamene trahealne kanile:

  1. Priprema: Pre nego što se izvrši zamena trahealne kanile, medicinsko osoblje će pripremiti potrebnu opremu i materijale. Pacijent će biti postavljen u udoban položaj sa glavom malo podignutom kako bi se olakšao postupak.
  2. Higijena: Pre zamene kanile, medicinsko osoblje će pažljivo očistiti područje oko traheostome kako bi se sprečile infekcije. Ovo uključuje čišćenje kože oko traheostome i sterilizaciju instrumenata.
  3. Zamena kanile: Stara kanila će biti pažljivo uklonjena iz traheostome, a nova kanila će biti pažljivo postavljena na njeno mesto. Novu kanilu će obično pratiti balončić (balon za postavljanje), koji će biti naduvan kako bi se osiguralo da se kanila pravilno drži na mestu.
  4. Provera funkcije: Nakon postavljanja nove kanile, medicinsko osoblje će proveriti da li kanila funkcioniše pravilno i da li pacijent može da diše bez problema. To uključuje naduvavanje balona kako bi se osiguralo da kanila ostane stabilna i da vazduh ide kroz nju.
  5. Zaključak i nega: Nakon uspešne zamene kanile, medicinsko osoblje će dokumentovati postupak i pružiti pacijentu odgovarajuće instrukcije o daljoj nezi. Ovo može uključivati upute o redovnom čišćenju i održavanju trahealne kanile kako bi se sprečile komplikacije i infekcije.

Zamena trahealne kanile je važan postupak koji se obavlja uz pažljivu kontrolu i sterilnost kako bi se minimizirali rizici i osigurao bezbedan oporavak pacijenta. Ovaj postupak se često izvodi kod osoba koje su zavisne od trahealne kanile kako bi održale normalno disanje, kao što su osobe sa traheostomom ili osobama koje prolaze kroz postoperativni oporavak nakon traheotomije.

Doktori

Zamena trahealne kanile

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 15000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻