New Hospital Logo
deco

Zadnja fuzija na više nivoa

Ortopedija

Zadnja fuzija na više nivoa

poznata i kao lumbalna dekompresija i fuzija na više nivoa, je hirurški postupak koji se primenjuje za lečenje problema sa donjim delom kičme (lumbalnim regionom). Ovaj postupak se obično koristi za lečenje stanja kao što su lumbalna stenoza, spondilolistezis (klizanje pršljenova) ili degenerativni problemi kičme koji uzrokuju bol i kompromituju funkcionalnost.

Evo osnovnih koraka za postupak zadnje fuzije na više nivoa:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili epiduralna) zavisi od specifičnog slučaja i preporuka anesteziologa.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na leđima, iznad zahvaćenog dela kičme. Veličina incizije zavisi od broja pršljenova koji će biti fuzionirani.
  3. Dekompresija kičme: U nekim slučajevima, pre nego što se fuzija izvede, hirurg može izvršiti dekompresiju kičme. To uključuje uklanjanje dela kosti, hrskavice ili mekog tkiva koji vrši pritisak na spinalne nerve. Ovo će pomoći u olakšanju simptoma kao što su bol, utrnulost i slabost.
  4. Priprema pršljenova: Nakon dekompresije, hirurg će pripremiti pršljenove koji će biti fuzionirani. To obično uključuje uklanjanje dela pršljenova i pripremu površina za prihvatanje implanta ili presadjivanje kosti.
  5. Ugradnja implantata ili kostnih presadaka: Hirurg će postaviti implantate ili kostne presadke između pršljenova koji se spajaju. Ovi implantati ili kostni materijali će podsticati rast kosti i fuziju pršljenova tokom vremena.
  6. Fiksacija pršljenova: Da bi se pršljenovi spojili i ojačali, hirurg će koristiti specijalne implantate kao što su šrafovi, šipke ili ploče kako bi fiksirao pršljenove u željenom položaju.
  7. Provera i zatvaranje incizije: Nakon završetka postupka, hirurg će pažljivo proveriti postavku implantata i fuziju pršljenova. Incizija će biti pažljivo zatvorena šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane, a sterilni zavoji će biti postavljeni kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.

Oporavak nakon zadnje fuzije na više nivoa obično zahteva period odmora i fizikalnu terapiju kako bi se obnovila snaga i funkcionalnost kičme. Važno je pridržavati se uputa lekara kako biste postigli najbolje rezultate i smanjili rizik od komplikacija.

Doktori

Zadnja fuzija na više nivoa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.100.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻