New Hospital Logo
deco

Višestruki deformiteti prstiju stopala

Ortopedija

Višestruki deformiteti prstiju stopala

mogu uključivati različite promene u obliku i položaju prstiju koji se javljaju istovremeno. Ovi deformiteti mogu biti posledica različitih faktora, uključujući genetsku predispoziciju, nošenje neudobne obuće, povrede, degenerativne bolesti i druge faktore. Evo nekoliko uobičajenih višestrukih deformiteta prstiju stopala:

  1. Hallux valgus (čukalj): Hallux valgus je deformitet velikog palca koji se manifestuje kao izbočina na unutrašnjem delu stopala, uz odvijanje palca prema drugim prstima. To može uzrokovati bol i otežano hodanje.
  2. Hallux rigidus: Ovaj deformitet zahvata veliki palac i karakteriše se gubitkom pokretljivosti u zglobu velikog palca, što može izazvati bol pri hodanju.
  3. Hammertoe (čekićasti prsti): Hammertoe se javlja kada se prsti savijaju u obliku čekića, obično na drugom i trećem prstu stopala. Ovo može uzrokovati trenje i bol pri nošenju obuće.
  4. Mallet toe (čekićasti prsti): Mallet toe je sličan hammertoe, ali se manifestuje savijanjem vrha prsta prema dole.
  5. Claw toe (klještasti prsti): Ovaj deformitet karakteriše savijanje prstiju prema dole u obliku klješta. Može uticati na više prstiju stopala istovremeno.
  6. Bunionette (klempava kost): Bunionette je sličan čuklju, ali se javlja na malom prstu stopala. Manifestuje se izbočinom na spoljnom delu stopala.
  7. Metatarsalgia (bol u prednjem delu stopala): Ova bol u prednjem delu stopala često je povezana s višestrukim deformitetima prstiju i može biti uzrokovana prekomernim pritiskom na prednji deo stopala.

Lečenje višestrukih deformiteta prstiju stopala zavisi od vrste i ozbiljnosti deformiteta, kao i od faktora poput starosti pacijenta, nivoa aktivnosti i prethodnih povreda. Terapija može uključivati nošenje ortopedskih uložaka i obuće, fizikalnu terapiju, vežbe za jačanje mišića stopala, a u nekim slučajevima i hirurške intervencije kako bi se ispravili deformiteti i smanjila bol. Važno je konsultovati se sa ortopedom ili hirurgom za preciznu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Doktori

Višestruki deformiteti prstiju stopala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻