New Hospital Logo
deco

Vaskularni akces – PICC (periferno plasiran centralni kateter)

Interventna radiologija

Periferno plasirani centralni kateter (PICC)

je tip centralnog venskog pristupa koji se postavlja u velike vene u ruci, obično u venu na podlaktici, koristeći ultrazvuk radi preciznijeg plasiranja. PICC kateteri se koriste za pristup venskom sistemu, što omogućava višestruke medicinske postupke kao što su davanje lekova, transfuzije, uzimanje uzoraka krvi i primenu intravenskih tečnosti.

Neki ključni detalji o PICC kateterima uključuju:

  1. Fleksibilnost: PICC kateteri su izrađeni od fleksibilnog materijala (obično poliuretan) i mogu se koristiti za dugotrajne terapije.
  2. Plasiranje: Postavljaju se putem male punkcije na koži, obično na podlaktici, a zatim se vođenjem kroz venu uvode do veće vene u telu, poput gornje šuplje vene.
  3. Višestruka upotreba: Ovi kateteri se mogu koristiti za različite terapije tokom dužeg vremenskog perioda, olakšavajući pristup venskom sistemu bez potrebe za višestrukim ubodima.

PICC kateteri se obično koriste u situacijama kada je potreban dugotrajan venski pristup, kao kod dugotrajnih intravenskih terapija, hemoterapije, dugotrajnih antibiotskih terapija ili kada je potrebno redovno uzorkovanje krvi. Ovi kateteri zahtevaju redovno održavanje, uključujući previjanje i praćenje eventualnih komplikacija kao što su infekcije ili tromboza.

Doktori

Vaskularni akces – PICC (periferno plasiran centralni kateter)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.