New Hospital Logo
deco

Vađenje osteosintetskog materijala

Ortopedija

Vađenje osteosintetskog materijala

je hirurški postupak kojim se uklanja metalni materijal (kao što su ploče, zavrtnji, ekseri, ili drugi implantati) koji su prethodno postavljeni tokom osteosinteze (stabilizacije preloma kosti). Ovaj postupak se obično primenjuje nakon što je kost uspešno zacelila i više nema potrebe za prisustvom osteosintetskog materijala. Evo osnovnih koraka vađenja osteosintetskog materijala:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili lokalna) zavisi od specifičnog slučaja i preporuka anesteziologa.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na koži iznad mesta gde se nalazi osteosintetski materijal. Veličina incizije zavisi od veličine i vrste implantata.
  3. Pristup implantatu: Nakon incizije, hirurg će razdvajati tkiva kako bi dobio pristup implantatu. Ovo se obično radi pažljivim odvajanjem mekih tkiva.
  4. Vađenje implantata: Hirurg će pažljivo ukloniti sve implantate (kao što su ploče, zavrtnji, ekseri itd.) iz kosti. Ovo se obično radi pomoću specijalnih hirurških instrumenata i opreme.
  5. Provera i čišćenje: Nakon vađenja implantata, hirurg će pažljivo proveriti područje kako bi se uverio da su svi delovi implantata uklonjeni. Takođe će očistiti područje i obaviti eventualno ispiranje kako bi se sprečila infekcija.
  6. Zatvaranje incizije: Nakon završetka postupka, incizija će biti pažljivo zatvorena šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane, a sterilni zavoji će biti postavljeni kako bi se sprečila infekcija i omogućilo početak procesa zaceljenja.

Oporavak nakon vađenja osteosintetskog materijala obično je brži i manje invazivan u poređenju sa prvom operacijom osteosinteze. Pacijent će pratiti upute lekara u vezi sa fizikalnom terapijom i oporavkom kako bi se osiguralo da se kosti potpuno zacele i funkcija vrati u normalu.

Doktori

Vađenje osteosintetskog materijala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻