New Hospital Logo
deco

Vađenje glavice radijusa

Opšta hirurgija

Vađenje glavice radijusa

je hirurški postupak koji se obavlja radi uklanjanja glavice radijusa, koja je deo kosti podlaktice (radijusa). Ovaj postupak može se izvesti iz različitih medicinskih razloga, uključujući povrede, degenerativne bolesti ili druge stanja koja zahtevaju operativno uklanjanje glavice radijusa. Evo osnovnih koraka ovog postupka:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za hirurški zahvat, što uključuje preoperativnu evaluaciju i obaveštenje o postupku. Anestezija će se primeniti kako bi se obezbedilo bezbolno i opušteno stanje tokom operacije. Anesteziolog će proceniti i izabrati odgovarajuću vrstu anestezije (opšta ili lokalna) na osnovu specifičnih potreba pacijenta.
  2. Pristup glavici radijusa: Hirurg će napraviti rez na koži kako bi se dobio pristup glavici radijusa. Tačna lokacija reza zavisiće od specifičnih potreba i indikacija za postupak. Može se koristiti anteriorni ili posterioran pristup.
  3. Uklanjanje glavice radijusa: Nakon što se obezbedi pristup, hirurg će pažljivo ukloniti glavicu radijusa. Ovaj proces može uključivati sečenje i uklanjanje glavice kosti. U nekim slučajevima, glavica radijusa se može zameniti veštačkim implantatom.
  4. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja glavice radijusa, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima i primeniti prelazne zavoje. U zavisnosti od specifičnog postupka i potreba pacijenta, može se primeniti različite tehnike zatvaranja rane.
  5. Postoperativna nega i oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu gde će se nadzirati dok se ne probudi iz anestezije. Tokom perioda oporavka, pacijent će zahtevati posebnu pažnju i postoperativnu negu. Fizioterapija i rehabilitacija mogu biti deo procesa oporavka kako bi se obnovila funkcija ruke i podlaktice.

Vađenje glavice radijusa može se izvoditi iz različitih razloga, uključujući frakture, osteoartritis, degenerativne bolesti, tumore ili druge medicinske indikacije. Važno je da se postupak izvodi od strane iskusnog hirurga i da se pacijentu pruži odgovarajuća postoperativna nega kako bi se osigurao što uspešniji oporavak.

Doktori

Vađenje glavice radijusa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻