New Hospital Logo
deco

Uvulopalatoplastika – operativno lečenje hrkanja

ORL

Uvulopalatoplastika

je operativni postupak koji se koristi za lečenje hrkanja i određenih oblika blagog opstruktivnog sleep apneja (OSA). Hrkanje se često javlja kada se meka tkiva u grlu, uključujući nepce i uvulu (meku resicu koja visi sa nepca), opuštaju tokom spavanja i vibriraju dok pacijent diše, što proizvodi karakterističan zvuk hrkanja.

Uvulopalatoplastika ima za cilj učvršćenje ili uklanjanje dela mekih tkiva u grlu kako bi se sprečilo njihovo opuštanje i vibriranje tokom spavanja. Postoje različite tehnike koje se mogu koristiti u okviru ovog postupka, a neke od njih uključuju:

  1. Laserom asistirana uvulopalatoplastika (LAUP): U ovom postupku, laser se koristi za uklanjanje dela uvule ili nepca, čime se smanjuje njihova veličina i sprečava vibriranje tokom disanja. Ova tehnika može biti efikasna kod pacijenata sa blagim do umerenim hrkanjem.
  2. Radiofrekventna ablacija nepca (RFA): Ova tehnika koristi radiofrekventnu energiju za zagrevanje i stvrdnjavanje mekih tkiva nepca i uvule, čime se smanjuje njihova tendencija da se opuštaju i vibriraju. RFA se takođe može primeniti kod pacijenata sa blagim do umerenim hrkanjem.
  3. Uklanjanje nepca i uvule: U nekim slučajevima, hirurg može odlučiti da u potpunosti ukloni deo ili celo nepce i uvulu. Ovaj postupak se obično rezerviše za pacijente sa ozbiljnim oblicima OSA i hrkanjem.

Važno je napomenuti da uvulopalatoplastika nije uvek efikasan tretman za hrkanje i OSA. Efikasnost ovog postupka može značajno varirati od pacijenta do pacijenta, i ne garantuje trajno rešenje problema. Pre nego što se odluči za ovakvu operaciju, pacijent će obično biti podvrgnut temeljnoj evaluaciji od strane stručnjaka za spavanje kako bi se utvrdila ozbiljnost problema i da li je operacija adekvatna opcija.

Pacijenti koji razmatraju uvulopalatoplastiku ili bilo koji drugi postupak za lečenje hrkanja i OSA trebaju pažljivo razgovarati sa svojim lekarima kako bi razumeli potencijalne rizike, koristi i alternativne terapije.

Doktori

Uvulopalatoplastika – operativno lečenje hrkanja

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 114000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻