New Hospital Logo
deco

Urološke intervencije – perkutane nefrostome

Interventna radiologija

Perkutana nefrostoma

je urološka procedura koja se koristi za uspostavljanje privremenog otvora (drenaže) iz bubrega do kože kako bi se olakšao protok urina kroz alternativni put. Ovo se često radi kada postoji blokada u ureteru koja sprečava normalan protok urina iz bubrega prema bešici.

Procedura uključuje:

  1. Pristup bubregu: Uz pomoć rendgenskih ili ultrazvučnih slika, hirurg ili radiolog će napraviti mali rez na koži (obično na leđima) i kroz taj rez će umetnuti iglu direktno u bubreg.
  2. Postavljanje katetera: Kroz ovu iglu, postavlja se tanki kateter (cev) koji se vođenjem kroz iglu uvodi u bubreg kako bi se uspostavila veza između bubrega i kože.
  3. Drenaža urina: Kroz ovaj kateter, urin koji se nakuplja u bubregu će se drenirati direktno napolje, umesto da prolazi kroz ureter koji može biti blokiran.

Ova procedura se obično izvodi kod pacijenata koji imaju uretralnu opstrukciju (blokadu) ili druge probleme koji sprečavaju normalan protok urina iz bubrega. Perkutana nefrostoma se često smatra privremenim rešenjem koje omogućava odlivanje urina iz bubrega dok se otklanjaju uzroci blokade ili dok se sprovodi terapija koja će rešiti problem. Ovaj kateter se može držati otvorenim određeno vreme i obično zahteva redovno praćenje i održavanje.

Doktori

Urološke intervencije – perkutane nefrostome

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda Na upit
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.