New Hospital Logo
deco

Ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena

Ureter

Ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena

je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje kamena (kamenca) prisutnog u ureteru, što je uska cev koja povezuje bubreg sa mokraćnom bešikom. Kamenci u ureteru mogu uzrokovati bol i probleme sa mokrenjem, a ovaj postupak omogućava precizno uklanjanje kamena bez potrebe za otvaranjem trbuha.

Evo kako obično izgleda ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena:

  1. Priprema: Pacijent će obično biti podvrgnut anesteziji, obično spinalnoj ili opštoj, kako bi se osigurala bezbolnost i nepokretnost tokom procedure.
  2. Uvođenje ureterorenoskopa: Urolog će umetnuti ureterorenoskop kroz uretru (mokraćnu cev) pacijenta i voditi ga naviše prema mestu gde se kamen nalazi u ureteru.
  3. Vizualizacija: Kamera na ureterorenoskopu omogućava hirurgu precizno vizualiziranje kamena i okolnih struktura.
  4. Ekstrakcija kamena: Nakon što se kamen identifikuje, hirurg će koristiti posebne instrumente za ekstrakciju kamena iz uretera. To može uključivati ​​koristi vakuumski uređaj, hvataljke ili korpuse za ekstrakciju kamena.
  5. Provera: Nakon što se kamen ekstrahira, hirurg će pažljivo pregledati ureter kako bi se uverio da nema preostalih fragmenata kamena ili drugih problema.
  6. Zatvaranje: Nakon završetka postupka, ureterorenoskop se pažljivo povlači iz tela, a pacijent će možda imati kateter u mokraćnoj bešici ili uretri kako bi se omogućilo pravilno odvajanje urina tokom perioda oporavka.

Ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena je korisna za pacijente sa uretralnim kamenjem jer omogućava precizno uklanjanje kamenja bez potrebe za otvaranjem trbuha ili većom hirurškom procedurom. Oporavak nakon ovog postupka obično traje nekoliko dana do nedelja, a većina pacijenata može se brzo vratiti normalnim aktivnostima.

Važno je napomenuti da je uspeh postupka i vrsta kamenja koji se može ukloniti zavisna od veličine i sastava kamena, kao i od anatomije uretera. Odluka o primeni ureterorenoskopije sa ekstrakcijom kamena će zavisiti od specifičnih potreba i stanja svakog pacijenta i biće doneta nakon pažljive procene od strane urologa.

Doktori

Ureterorenoskopija sa ekstrakcijom kamena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 145.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻