New Hospital Logo
deco

Ureterolitotomija

Ureter

Ureterolitotomija

je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje kamena iz uretera. Ureter je cev koja povezuje bubreg i mokraćnu bešiku i kamenci se ponekad mogu formirati unutar uretera, uzrokujući bol, poteškoće pri mokrenju, i druge probleme. Ureterolitotomija je jedan od načina za rešavanje ovih problema i uklanjanje kamena.

Evo kako obično izgleda postupak ureterolitotomije:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se sastati sa zdravstvenim timom radi procene i pripreme. To uključuje razgovor sa hirurgom i anesteziologom kako bi se odredila vrsta anestezije koja će se koristiti tokom procedure.
  2. Anestezija: Ureterolitotomija se obično izvodi pod opštom anestezijom, što znači da će pacijent biti uspavan tokom celog postupka.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti mali rez u donjem delu trbuha kako bi pristupio ureteru. U nekim slučajevima, postupak može biti izveden pomoću ureteroskopa (fleksibilnog instrumenta koji se ubacuje kroz uretru) bez potrebe za rezom.
  4. Uklanjanje kamena: Hirurg će koristiti različite instrumente, uključujući laser ili pincetu, kako bi uklonio kamen iz uretera. Kamena se može drobiti ili ukloniti u jednom komadu, zavisno o veličini i vrsti kamena.
  5. Provera: Nakon uklanjanja kamena, hirurg će obično proveriti ureter kako bi se uverio da nema preostalih fragmenata kamena ili drugih problema.
  6. Oporavak: Nakon postupka, pacijent će se probuditi iz anestezije i biti premešten u odgovarajući prostor za oporavak. Oporavak nakon ureterolitotomije može varirati u zavisnosti od složenosti postupka i veličine kamena, ali pacijenti obično brzo osećaju olakšanje od simptoma uzrokovanih kamenom.

Ureterolitotomija je efikasan postupak za uklanjanje kamena iz uretera i omogućava pacijentima da se reše bolova i poteškoća povezanih sa prisustvom kamena u ureteru. Pre postupka, pacijenti će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razumeli razloge za postupak, pripremili se i znali šta mogu očekivati tokom oporavka.

Doktori

Ureterolitotomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 250.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.