New Hospital Logo
deco

Ureterokutaneostomija obostrana

Ureter

Ureterokutaneostomija obostrana

je hirurški postupak koji se koristi za uspostavljanje veze između oba uretera (cevi koje prenose urin iz bubrega) i kože (obično na trbušnom zidu). Ova procedura se izvodi kako bi se omogućila odvodnja urina direktno iz uretera van tela, obilazeći mokraćnu bešiku. Obostrana ureterokutaneostomija se obično primenjuje kada su oba uretera oštećena ili blokirana, a urin ne može normalno da se izlučuje putem mokraćne bešike.

Postupak ureterokutaneostomije obostrane uključuje sledeće korake:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se susresti sa hirurgom kako bi se razgovaralo o proceduri i izvršila potrebna evaluacija. To uključuje i procenu zašto je potrebna ova procedura, kao i pripremu za sam postupak.
  2. Anestezija: Pacijent će biti uspavan kako bi bio bezbolan i nepokretan tokom postupka. Vrsta anestezije će biti određena na osnovu specifičnih okolnosti i procene lekara.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti rez na trbušnom zidu koji omogućava pristup oba uretera. Ovo omogućava hirurgu da poveže oba uretera sa kožom trbušnog zida.
  4. Povezivanje uretera i kože: Hirurg će zatim povezati oba uretera direktno sa kožom trbuha. Ovo će omogućiti urinu da otiče iz oba uretera i izlazi kroz male fistule (otvore) na površini kože.
  5. Šivenje i zaštita: Nakon što su ureteri povezani sa kožom, hirurg će šiti ranu i postaviti odgovarajuće zaštite kako bi se sprečile infekcije i promovisao siguran postoperativni oporavak.

Obostrana ureterokutaneostomija se izvodi kada postoji potreba da se urin preusmeri iz oba bubrega (kroz oba uretera) bez korišćenja mokraćne bešike. Ova procedura se primenjuje kada oba uretera imaju problem i ne mogu normalno da prenose urin u mokraćnu bešiku. Pacijenti će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razumeli razloge za postupak, pripremili se i znali šta mogu očekivati tokom oporavka.

Doktori

Ureterokutaneostomija obostrana

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 275.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻