New Hospital Logo
deco

Ureterokutaneostomija jednostrana

Ureter

Ureterokutaneostomija

je hirurški postupak koji se koristi za uspostavljanje veze između uretera (cev koji prenosi urin iz bubrega u mokraćnu bešiku) i kože (obično na trbušnom zidu). Ova procedura se izvodi kako bi se omogućila odvodnja urina direktno iz uretera van tela, obilazeći mokraćnu bešiku. Postoji jednostrana i dvostrana ureterokutaneostomija, a ovde ćemo se fokusirati na jednostranu ureterokutaneostomiju.

Jednostrana ureterokutaneostomija se izvodi kada je potrebno preusmeriti urin iz jednog uretera (obično zbog problema sa tom ureterom ili bubregom). Postupak uključuje sledeće korake:

  1. Priprema: Pre postupka, pacijent će se susresti sa hirurgom kako bi se razgovaralo o proceduri i izvršila potrebna evaluacija.
  2. Anestezija: Pacijent će biti uspavan kako bi bio bezbolan i nepokretan tokom postupka. Vrsta anestezije može varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti i procene lekara.
  3. Pristup: Hirurg će napraviti rez na trbušnom zidu na strani gde se planira uspostavljanje ureterokutaneostomije. Rez će omogućiti pristup ureteru i koži.
  4. Povezivanje uretera i kože: Hirurg će zatim povezati ureter direktno sa kožom trbuha. Ovo će omogućiti urinu da otiče iz uretera i izlazi kroz malu fistulu (otvor) na površini kože.
  5. Šivenje i zaštita: Nakon što je ureter povezan sa kožom, hirurg će obično šivati ranu i postaviti odgovarajuće zaštite kako bi se sprečile infekcije i promovisao siguran postoperativni oporavak.

Jednostrana ureterokutaneostomija se obično primenjuje kada postoji potreba da se urin preusmeri iz jednog bubrega (kroz jedan ureter) bez korišćenja mokraćne bešike. Ova procedura može pomoći u rešavanju različitih medicinskih problema, uključujući oštećenje ili blokiranje uretera. Pacijenti koji se podvrgavaju ovoj proceduri će sarađivati sa svojim medicinskim timom kako bi razumeli razloge za postupak, pripremili se i znali šta mogu očekivati tokom oporavka.

Doktori

Ureterokutaneostomija jednostrana

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.