New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvuk štitne žlezde u NEW Hospital: Precizna dijagnostika za vaše zdravlje

 

Ultrazvuk štitne žlezde je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase da bi kreirala sliku štitne žlezde. Ova metoda je bezbolna, nema zračenja i bezbedna je za sve pacijente, uključujući trudnice.

Štitna žlezda je mala, leptirastog oblika i nalazi se na bazi vrata, ispod Adamove jabučice. Deo je endokrinog sistema i reguliše brojne metaboličke procese u telu.

Ultrazvuk može da otkrije veličinu, oblik i strukturu štitne žlezde, kao i da identifikuje bilo kakve nepravilnosti, poput kvržica ili nodula. Ultrazvuk takođe može pomoći u vođenju biopsije ako je potrebno uzeti uzorak tkiva za dalju analizu.

Ultrazvuk štitne žlezde često se koristi kao deo sveobuhvatne evaluacije štitne žlezde, koja može uključivati krvne testove za merenje hormona štitne žlezde i druge dijagnostičke testove.

 

Ultrazvuk štitne žlezde preporučuje se osobama kod kojih postoji sumnja na nepravilnosti u funkciji ili strukturi štitne žlezde. Evo nekoliko situacija u kojima se ovaj pregled često koristi:

  1. Palpabilne kvržice ili uvećana štitna žlezda: Ako lekar može osetiti kvržice ili uvećanje štitne žlezde tokom fizikalnog pregleda, ultrazvuk se može koristiti za vizualizaciju i dodatno ispitivanje tih promena.
  2. Simptomi hipertireoze ili hipotireoze: Ako imate simptome koji ukazuju na prekomernu aktivnost (hipertireoza) ili nedovoljnu aktivnost (hipotireoza) štitne žlezde, ultrazvuk može pomoći u dijagnozi.
  3. Praćenje već dijagnostikovanih nodula štitne žlezde: Ako ste već dijagnostikovani sa nodulima štitne žlezde, ultrazvuk može biti koristan za redovno praćenje veličine i strukture tih nodula.
  4. Porodična anamneza: Ako imate porodičnu istoriju bolesti štitne žlezde, uključujući rak, vaš lekar može preporučiti redovne ultrazvuke kao meru opreza.
  5. Uputstvo za biopsiju: Ako postoji potreba za biopsijom štitne žlezde, ultrazvuk se može koristiti za precizno vođenje igle.

 

U opštoj bolnici NEW Hospital UZ štitne žlezde se izvodi bez čekanja, na najsavremenijim dostupnim uređajima poštujući svetske stndarde.

Doktori

Ultrazvučni pregled štitne žlezde

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻