New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled mokraćne bešike i prostate sa rezidualnim urinom

UZ

Ultrazvučni pregled mokraćne bešike i prostate

sa merenjem rezidualnog urina je dijagnostička metoda koja se često koristi za procenu zdravlja mokraćnog sistema, posebno kod muškaraca. Ovaj pregled omogućava lekarima da vizualizuju mokraćnu bešiku i prostatu, kao i da izmere količinu urina koja ostaje u bešici nakon mokrenja, što se naziva rezidualni urin. Evo kako obično izgleda postupak:

  1. Priprema: Obično nema posebne pripreme potrebne pre ovog pregleda. Pacijent može ostati odeven, osim ako se pregled vrši na delu tela koji zahteva izlaganje.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se omogućio pristup mokraćnoj bešici i prostati. Ovo može podrazumevati ležanje na leđima s podignutim nogama ili drugi položaj koji omogućava pristup pregledu.
  3. Primena gela: Tehničar za ultrazvuk će primeniti gel na površinu kože u oblasti donjeg dela stomaka, gde se nalaze mokraćna bešika i prostata. Gel pomaže u poboljšanju provodljivosti zvučnih talasa i omogućava bolju sliku.
  4. Ultrazvučna sonda: Sonda se postavlja na površinu kože u oblasti mokraćne bešike i prostate. Sonda emituje zvučne talase u telo, a ti talasi se reflektuju od tkiva unutar tela, stvarajući slike koje se prikazuju na monitoru.
  5. Vizualizacija i merenje: Tehničar i/ili lekar pažljivo pregledaju slike na monitoru kako bi procenili veličinu i oblik mokraćne bešike i prostate. Takođe, meri se količina rezidualnog urina u mokraćnoj bešici nakon što je pacijent mokrio. Ovo merenje može pomoći u dijagnostikovanju problema s mokrenjem, kao što su povećana prostata ili druge promene u mokraćnoj bešici.

Ultrazvuk mokraćne bešike i prostate sa merenjem rezidualnog urina može pomoći u dijagnostikovanju različitih stanja, uključujući benignu hiperplaziju prostate (BHP), prostatitis, rak prostate i druge probleme s mokrenjem. Takođe može pomoći lekarima da odrede optimalni tretman za pacijente koji imaju problema s mokrenjem.

Doktori

Ultrazvučni pregled mokraćne bešike i prostate sa rezidualnim urinom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻