New Hospital Logo
deco

Uklanjanje polipa analnog kanala

Opšta hirurgija

Uklanjanje polipa analnog kanala

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se odstranili polipi (izrasline) koje se formiraju unutar ili oko analnog kanala. Polipi analnog kanala mogu biti benigni (ne kancerogeni), ali ponekad mogu biti prekancerozni ili kancerogeni, zbog čega je njihovo uklanjanje važno.

Evo kako obično izgleda postupak uklanjanja polipa analnog kanala:

  1. Priprema pacijenta: Pre hirurškog zahvata, pacijent se obično priprema za postupak. To može uključivati upotrebu laksativa ili klirensa kako bi se obezbedila čista creva pre operacije. Takođe, pacijent može dobiti opštu ili lokalnu anesteziju, u zavisnosti od obima i prirode polipa.
  2. Pregled i identifikacija polipa: Hirurg koristi instrumente poput anoskopa ili proktoskopa kako bi vizuelno pregledao analni kanal i identifikovao polipe. Anoskop je tanak, cevasti uređaj koji omogućava pregled analnog kanala.
  3. Uklanjanje polipa: Nakon identifikacije polipa, hirurg koristi odgovarajuće instrumente za njihovo uklanjanje. To može uključivati korišćenje pinceta, električne petlje (elektrokoagulaciju) ili drugih hirurških tehnika.
  4. Biopsija: Uklonjeni polipi obično se šalju na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li su kancerogeni ili ne. Biopsija se izvodi da bi se dobila precizna dijagnoza.
  5. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja polipa, hirurg može zatvoriti eventualnu ranu šavovima ili drugim metodama kako bi se omogućilo brže zarastanje.
  6. Oporavak: Nakon zahvata, pacijent će biti praćen u bolnici ili ambulanti. Oporavak nakon uklanjanja polipa analnog kanala obično nije jako bolan, ali pacijent će dobiti upute o nezi i preventivi od infekcija.

Uklanjanje polipa analnog kanala je obično siguran postupak. Međutim, kao i kod svake hirurške procedure, može postojati rizik od komplikacija. Važno je da pacijent prati upute lekara i obavi redovne preglede kako bi se sprečila ponovna pojava polipa ili drugih problema sa analnim kanalom.

Doktori

Uklanjanje polipa analnog kanala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 14.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻