New Hospital Logo
deco

TRUZ biopsija prostate

Pregledi i dijagnostika

TRUZ biopsija prostate

(transrektalna ultrazvučno vođena biopsija prostate) je medicinski postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka tkiva prostate radi ispitivanja prisustva raka prostate ili drugih abnormalnosti. Evo kako se ovaj postupak obično izvodi:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijent obično dobija antibiotsku terapiju kako bi se smanjio rizik od infekcija tokom biopsije. Takođe se može dati i anestezija kako bi se ublažila nelagodnost tokom postupka.
  2. Transrektalni ultrazvuk (TRUZ): Pacijent se postavlja u položaj na boku ili sa savijenim nogama kako bi se omogućila bolja vizualizacija prostate. Lekar umetne ultrazvučnu sondu (transrektalni senzor) u rektum kako bi se stvorila slika prostate.
  3. Vođenje igle: Na osnovu ultrazvučne slike, lekar tačno određuje mesta gde treba uzeti uzorke tkiva. Koristeći posebne igle, uzimaju se cilindrični uzorci (obično 12 ili više) iz različitih delova prostate. Ovi uzorci se zatim šalju na analizu u laboratoriju.
  4. Završetak postupka: Nakon što se svi uzorci uzmu, postupak se završava. Pacijent obično može da se vrati kući istog dana.
  5. Naknadna briga: Pacijent može osećati nelagodnost, krvarenje ili blagi bol nakon postupka. Lekar može preporučiti antibiotike za prevenciju infekcija.

Rezultati TRUZ biopsije prostate pomažu lekarima da dijagnostikuju prisustvo raka prostate ili drugih oboljenja prostate. Važno je razgovarati sa svojim lekarom o rizicima i koristima ovog postupka i postaviti sva pitanja koja vas interesuju pre nego što pristupite biopsiji prostate.

Doktori

TRUZ biopsija prostate

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 25.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻