New Hospital Logo
deco

Tripla deza stopala

ortopedija

Tripla deza stopala

je hirurška procedura koja se koristi za korekciju kompleksnih deformiteta stopala. Ova procedura uključuje tri osnovna koraka (tri „deze“) kako bi se postigla pravilna struktura i funkcionalnost stopala. Ovi koraci obično uključuju:

  1. Talo-kalkanealna deza: Ovo je prvi korak u kojem se talus (talusna kost) i kalkaneus (kalkanealna kost) pravilno pozicioniraju i fiksiraju zajedno. Ovaj korak pomaže da se postigne stabilnost u zadnjem delu stopala.
  2. Medijalna cuneiform metatarsal (MCM) deza: Sledeći korak uključuje korekciju deformiteta srednjeg dela stopala, posebno metatarzalnih kostiju i kostiju koje se nalaze bliže unutrašnjem delu stopala. Ovo pomaže da se postigne ispravna longitudalna (dužna) i mediolateralna (široka) struktura stopala.
  3. Ako-plano-valgus (APV) deza: Poslednji korak uključuje korekciju deformiteta prednjeg dela stopala, uključujući prvu metatarzalnu kost (hallux), ostale metatarzalne kosti i prste. Ovaj korak omogućava postizanje ispravne apsolute i relativne dužine prstiju i njihove pravilne pozicije.

Tripla deza stopala je složen hirurški postupak i obično se primenjuje kod pacijenata sa ozbiljnim deformitetima stopala, kao što su pes cavus (podignut svod stopala) ili pes planus (spljošteni svod stopala). Odluka o ovom postupku donosi se na osnovu pregleda i procene ortopeda specijaliste za stopala i hirurga.

Važno je napomenuti da tripla deza stopala zahteva pažljivu pripremu i postoperativnu negu, uključujući fizikalnu terapiju i redovne kontrole sa lekarom. Odluka o ovoj proceduri se donosi nakon temeljite analize i razgovora sa stručnjakom za stopala.

Doktori

Tripla deza stopala

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 360.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻