New Hospital Logo
deco

Transuretralna resekcija prostate (TURP)

Prostata

Transuretralna resekcija prostate (TURP)

je hirurški postupak koji se koristi za lečenje benignih (nemalignih) uvećanja prostate, koje se često naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). Ovaj postupak ima za cilj da ublaži simptome povezane sa uvećanom prostatom, kao što su problema sa mokrenjem.

Evo kako se izvodi transuretralna resekcija prostate:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pripremljen za operaciju, uključujući administraciju anestezije. TURP se obično izvodi pod opštom ili spinalnom anestezijom kako bi se pacijentu omogućilo da bude bezbolan tokom procedure.
  2. Postavljanje cistoskopa: Lekar će umetnuti cistoskop, tanak i osvetljen uređaj, kroz uretru (mokraćnu cev) i uvodi ga u mokraćnu bešiku. Cistoskop omogućava lekaru da vizualizuje unutrašnjost mokraćne bešike i prostate.
  3. Uklanjanje tkiva prostate: Koristeći poseban uređaj kroz cistoskop, lekar će uklanjati višak tkiva iz prostate. Ovaj uređaj može se koristiti za sečenje ili isparavanje viška tkiva.
  4. Pražnjenje mokraćne bešike: Nakon uklanjanja viška tkiva, mokraćna bešika će biti pažljivo ispraznjena.
  5. Završetak procedure: Nakon što lekar završi s uklanjanjem tkiva, cistoskop se uklanja, a pacijent se prenosi na postoperativnu sobu.

TURP je efikasan tretman za benignu hiperplaziju prostate, i obično rezultira poboljšanjem protoka urina i smanjenjem simptoma kao što su učestalo mokrenje ili teškoće pri mokrenju. Oporavak nakon TURP-a može zahtevati nekoliko dana u bolnici, a pacijent će morati da prati upute svog lekara u vezi sa negom rane i daljim postoperativnim procedurama.

Doktori

Transuretralna resekcija prostate (TURP)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 235.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻