New Hospital Logo
deco

Transuretralna operacija prostate laserom (vaporesekcija)

Prostata

Transuretralna operacija prostate laserom

poznata i kao vaporesekcija, je medicinska procedura koja se koristi za lečenje benignog uvećanja prostate, koje se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). Ova procedura se izvodi pomoću visokoenergetskog lasera koji se koristi za uklanjanje viška tkiva prostate koje uzrokuje simptome BHP.

Evo kako transuretralna operacija prostate laserom obično funkcioniše:

  1. Priprema: Pacijent se obično podvrgava opštoj ili spinalnoj anesteziji kako bi se osigurala bezbolnost i nepokretnost tokom procedure.
  2. Uvođenje uretreoskopa: Urolog (hirurg specijaliziran za bolesti urinarnog trakta) umeće uretreoskop kroz uretru (mokraćnu cev) i vodi ga prema prostati.
  3. Upotreba lasera: Kada uretreoskop stigne do prostate, visokoenergetski laser se koristi za isparavanje ili uklanjanje viška tkiva prostate. Laser radi precizno i kontrolisano, što omogućava hirurgu da prilagodi postupak pacijentovim potrebama.
  4. Uklanjanje tkiva: Laserskim zračenjem se uklanja višak tkiva prostate, čime se otvara mokraćna cev i smanjuju simptomi povezani s BHP.
  5. Zatvaranje: Nakon što se ukloni višak tkiva, uretreoskop se uklanja, a mokraćna cev se zatvara i zatvara šavovima ili drugim sredstvima.

Prednosti transuretralne operacije prostate laserom uključuju manje krvarenje, brži oporavak i manje bolova u poređenju s tradicionalnim hirurškim metodama, kao što je transuretralna resekcija prostate (TURP). Osim toga, ova procedura može biti pogodna za pacijente sa određenim medicinskim stanjima i onima koji koriste antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi) jer je manje verovatno da će doći do krvarenja tokom operacije.

Doktori

Transuretralna operacija prostate laserom (vaporesekcija)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 270.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.