New Hospital Logo
deco

Totalna abdominalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom i prednjom plastikom

Ginekologija

Totalna abdominalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom i prednjom plastikom

je hirurški postupak koji uključuje uklanjanje materice (histerktomija) i oba jajnika (adneksektomija) putem otvorene abdominalne hirurgije, uz istovremeno izvođenje prednje plastike, koja može uključivati popravku određenih anatomskih struktura u abdomenu, uključujući podršku mokraćnoj bešici ili drugim organima.

Evo osnovnih koraka u postupku totalne abdominalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom i prednjom plastikom:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom, adneksektomijom i prednjom plastikom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo odvojiti matericu, jajnike i jajovode od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija i adneksektomija: Materica će biti uklonjena zajedno sa oba jajnika i jajovodima. Ova procedura obuhvata odvajanje materice od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklanjanje organa.
  6. Prednja plastika: Prednja plastika obuhvata rekonstrukciju i popravku određenih struktura u abdomenu, često uključujući podršku mokraćnoj bešici ili drugim organima. Ovaj korak može biti specifičan za svakog pacijenta i njihove potrebe.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena šavovima.
  9. Oporavak: Oporavak od totalne abdominalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom i prednjom plastikom obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje higijene, izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog perioda oporavka.

Ova složena procedura se obavlja kada postoji potreba za uklanjanjem organa, kao i popravkom anatomskih struktura u abdomenu. Odluka o izvođenju ove procedure treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Totalna abdominalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom i prednjom plastikom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 350.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻