New Hospital Logo
deco

Test na influencu

pedijatrija

Test na influencu

poznat i kao test za grip, koristi se za dijagnozu gripa, akutne virusne infekcije koja može izazvati simptome kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima, curenje nosa, glavobolja i opšta malaksalost. Test na influencu se obično obavlja tokom sezone gripa kako bi se utvrdilo da li osoba ima ovu infekciju. Evo kako se obavlja test na influencu:

  1. Klinička procena: Pre nego što se izvrši test, lekar će obaviti kliničku procenu osobe, uključujući razgovor o simptomima i fizički pregled.
  2. Brzi test: Najčešće se koristi brzi test na influencu. Ovaj test se obavlja uzimanjem brisa iz nosa ili grla uz pomoć pamučnog štapića. Brzi testovi obično daju rezultate u roku od 15-30 minuta.
  3. RT-PCR test: U nekim slučajevima, lekar može naložiti RT-PCR (Reverzna transkriptaza polimerazne lančane reakcije) test za grip. Ovaj test je precizniji od brzih testova, ali rezultati su obično dostupni nakon nekoliko sati ili dana.
  4. Rezultati: Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo virusa influence, dok negativan rezultat znači da osoba nema aktuelnu infekciju gripom.

Testiranje na grip je važno, jer može pomoći u brzoj dijagnozi i tretmanu. Ako je rezultat pozitivan, lekar će možda preporučiti odgovarajući tretman, uključujući antivirusne lekove. Takođe, grip može biti ozbiljna bolest, posebno za osobe sa visokim rizikom, kao što su deca, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima, pa je važno da se identifikuje i preduzmu odgovarajuće mere opreza kako bi se sprečilo širenje virusa influence.

Doktori

Test na influencu

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.300 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻