New Hospital Logo
deco

Termokauterizacija PVU

Ginekologija

Termokauterizacija PVU (portio vaginalis uteri)

je medicinski postupak koji se koristi za uklanjanje ili lečenje abnormalnih promena na grliću materice (cerviksu), naročito u slučaju displazije, precanceroznih ili kancerogenih lezija. Ovaj postupak koristi termičku energiju za uništavanje patoloških ćelija ili tkiva.

Evo kako se izvodi termokauterizacija PVU:

  1. Priprema: Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološkom stolcu, a grlić materice će biti pažljivo pregledan kako bi se odredila lokacija i priroda promena. Pre postupka, lekar će obaviti kolposkopiju kako bi dobili jasniji pregled grlića materice i bilo kakvih abnormalnih promena.
  2. Anestezija: U nekim slučajevima, lokalna anestezija se primenjuje kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka. Međutim, termokauterizacija PVU je obično dobro podnošljiva i ne zahteva opštu anesteziju.
  3. Primena toplote: Lekar će koristiti termokauter, uređaj koji generiše toplotnu energiju, da pažljivo deluje na promenjena područja grlića materice. Ova toplotna energija će uništiti patološke ćelije ili tkivo.
  4. Kontrola i pregled: Lekar će pažljivo kontrolisati postupak i osigurati da se lečenje usmerava tačno na promenjene površine grlića materice.
  5. Zatvaranje i oporavak: Nakon završetka termokauterizacije PVU, pacijentkinja može osećati blagu nelagodnost ili krvarenje. Obično se može vratiti normalnim aktivnostima istog dana ili nakon kraćeg odmora.

Rezultati termokauterizacije PVU koriste se za uklanjanje ili lečenje displazije, precanceroznih lezija ili drugih patoloških promena na grliću materice. Ovaj postupak može biti efikasan u sprečavanju razvoja karcinoma grlića materice i često se primenjuje kao preventivna ili terapeutska mera.

Pacijentkinja treba da se pridržava svih uputa lekara nakon postupka, uključujući redovne kontrole kako bi se pratilo stanje grlića materice i osiguralo da nema povratka abnormalnih promena.

 

Doktori

Termokauterizacija PVU

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 20.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻