New Hospital Logo
deco

Sutura Ahilove tetive

Ortopedija

Sutura Ahilove tetive

je hirurška procedura koja se koristi za spajanje ili popravku Ahilove tetive, koja se nalazi na zadnjoj strani potkolenice i povezuje mišiće lista sa petnom kosti. Ahilova tetiva igra ključnu ulogu u pokretima stopala, posebno pri savijanju stopala nadole, kao što je slučaj tokom hodanja, trčanja i skakanja. Oštećenja ove tetive, kao što su parcijalne ili potpune rupture, mogu zahtevati hirurški tretman.

Evo osnovnih koraka u postupku sutura Ahilove tetive:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacioni sto, a anestezija će biti primenjena kako bi se obezbedila bezbolna operacija. Vrsta anestezije (opšta ili regionalna) zavisi od specifičnog slučaja.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na koži oko Ahilove tetive kako bi omogućio pristup oštećenoj tetivi.
  3. Pregled oštećenja: Hirurg će pažljivo pregledati oštećenje tetive kako bi utvrdio obim oštećenja i da li je potrebno izvršiti popravku ili suturu.
  4. Popravka tetive: Ukoliko postoji parcijalna ruptura tetive, hirurg će pokušati da je popravi i spoji zajedno. U slučaju potpune rupture, može biti potrebno skratiti tetivu i zatim je spojiti ili koristiti druge tehnike popravke.
  5. Sutura (spajanje) tetive: Hirurg će koristiti specijalne hirurške niti i tehniku sutura kako bi spojio presečene delove tetive. Ove niti će držati tetivu na mestu dok se zaceljuje.
  6. Zatvaranje rane: Nakon što je tetiva uspešno suturena, incizija na koži se pažljivo zatvara šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane. Sterilni zavoji se postavljaju kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.

Oporavak nakon sutura Ahilove tetive može biti dug i zahtevati fizioterapiju kako bi se postigla puna funkcionalnost stopala. Pacijent će pratiti upute hirurga i fizioterapeuta kako bi se obezbedio najbolji mogući oporavak i povratak normalnim aktivnostima.

Doktori

Sutura Ahilove tetive

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 240.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻