New Hospital Logo
deco

Subkutana mastektomija sa primarnom rekonstrukcijom i disekcijom aksile

Opšta hirurgija

Subkutana mastektomija sa primarnom rekonstrukcijom i disekcijom aksile

je hirurški postupak koji se primenjuje kod pacijentkinja koje su podložne mastektomiji (uklanjanju dojki) i žele da istovremeno izvrše rekonstrukciju dojki. Ovaj postupak takođe uključuje disekciju aksilarnih (pazušnih) limfnih čvorova kako bi se procenila prisutnost metastaza.

Evo osnovnih koraka subkutane mastektomije sa primarnom rekonstrukcijom i disekcijom aksile:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti incizije (reze) na dojkama. Dužina incizija će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i planiranog obima mastektomije i rekonstrukcije.
  3. Uklanjanje dojki: Nakon otvaranja dojki, hirurg će pažljivo ukloniti tkivo dojki, uključujući tkivo dojki, bradavice i areole (tamniji krugovi oko bradavica).
  4. Disekcija aksilarnih limfnih čvorova: Hirurg će pregledati i ukloniti aksilarne limfne čvorove iz pazušne regije. Ovi limfni čvorovi će se detaljno pregledati patohistološki kako bi se utvrdilo prisustvo raka i eventualna prisustva metastaza.
  5. Rekonstrukcija dojki: Nakon uklanjanja dojki, hirurg će izvršiti rekonstrukciju dojki istovremeno. Postoji nekoliko različitih metoda rekonstrukcije, uključujući upotrebu implanta, rekonstrukciju tkivom pacijentkinje (autologne rekonstrukcije) ili kombinaciju oba pristupa.
  6. Provera patohistološkim analizama: Uklonjeni tkivo dojki i aksilarnih limfnih čvorova će se analizirati patohistološki kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, karakteristike raka i procenilo prisustvo metastaza.
  7. Zatvaranje rana: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon subkutane mastektomije sa primarnom rekonstrukcijom i disekcijom aksile, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rana, nošenje posebnog zavoja ili kompresionog grudnjaka, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o vrsti rekonstrukcije dojki i obimu hirurškog zahvata će zavisiti od stadijuma raka, karakteristika tumora, individualnih faktora pacijentkinje i njenih želja. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa timom stručnjaka kako bi donela najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke i rekonstrukcijom dojki.

Doktori

Subkutana mastektomija sa primarnom rekonstrukcijom i disekcijom aksile

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 450.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻